TOP ZNAMENITOSTI SLOVENIJE IN SOSEDNJIH DRŽAV

0
783
ogledov
Top znamenitosti TripAdvisor

Spletni strani Vouchercloud.com in TripAdvisor predstavljata top znamenitosti različnih držav sveta, med njimi tudi najbolj priljubljene znamenitosti naše male države in naših sosed.

Poglejte si, katere znamenitosti so najbolj prepričale tisoče obiskovalcev, ki so v zadnjem času obiskali Slovenijo, Hrvaško, Italijo, Avstrijo in Madžarsko ter svoja mnenja delili na spletni strani TripAdvisor.

TOP ZNAMENITOST SLOVENIJE: BLEJSKO JEZERO

Blejsko jezero
Blejsko jezero, slika Creative Commons, avtor Abrget47j

Uporabnike spletne strani TripAdvisor je v Sloveniji najbolj navdušilo slavno Blejsko jezero. Poleg naravne lepote kraja, ki navdušuje obiskovalce iz celega sveta, so številni navdušeni tudi nad velikim številom aktivnosti, ki se lahko izvajajo na in v bližini jezera.

Blejsko jezero je že več let ena zmed najbolj obiskanih znamenitosti v Sloveniji, skupaj s Postojnsko jamo in Ljubljanskim gradom. Razvoj turizma na Bledu se je začel, ko je Marijina cerkev na otoku postala priljubljeno romarsko središče, razcvetel pa predvsem v 19. stoletju, ko je kraj postajal pomembno zdravilišče.

TOP ZNAMENITOST AVSTRIJE: STARO MESTNO JEDRO DUNAJA

Staro mestno jedro Dunaja
Prizor iz starega mestnega jedra Dunaja, Creative Commons, avtor Haeferl

Nobeno presenečenje ni, da je naslov top znamenitosti v Avstriji pripadel staremu mestnemu jedru Dunaja. Stari del avstrijske prestolnice se namreč ponaša s čudovitimi stavbami iz obdobja baroka, mogočnimi spomeniki in vabljivimi parki.

Že samo sprehod skozi staro mestno jedro Dunaja oziroma skozi Innere Stadt, kot se imenuje v nemščini, je dovolj, da obiskovalec začuti veličastnost kraja. Mogočne zgradbe, med katerimi so tudi Albertina, kar nekaj muzejev, cerkev sv. Petra ter Mestna hiša, navdušujejo s svojo bogato zgodovino, prestižnimi fasadami in čudovitimi umetniškimi elementi.

TOP ZNAMENITOST HRVAŠKE: MESTNO OBZIDJE V DUBROVNIKU

Mestno obzidje Dubrovnika
Mestno obzidje Dubrovnika, Creative Commons, avtor Elapied

Najlepše hrvaško mesto, Dubrovnik, postaja vse bolj priljubljena turistična točka. K prepoznavnosti mesta je močno pripomoglo tudi snemanje priznane serije Igra prestolov. Naraščajoče število obiskovalcev je za svojo najljubšo znamenitost razglasilo slavno mestno obzidje, ki ponuja čudovite razglede tako na odprto morje, kot na ozke mestne ulice.

Staro mestno obzidje Dubrovnika sodi med najbolj ohranjena obzidja v Evropi. Dolgo je okoli 2 kilometra in se ponaša s petimi trdnjavami. Obzidje izhaja iz 13. stoletja ter obkroža številne srednjeveške in beneške zgradbe, ki krasijo staro mestno jedro tega starinskega hrvaškega obmorskega mesteca.

TOP ZNAMENITOST ITALIJE: KOLOSEJ V RIMU

Kolosej v Rimu
Kolosej v Rimu, Creative Commons, avtor Tomáš Novotný

Rimski Kolosej že stoletja navdušuje s svojo veličastnostjo in ni presenetljivo, da so ga obiskovalci razglasili za top znamenitost Italije. Kolosej je bil zgrajen v prvem stoletju našega štetja in je s svojo velikostjo – visok je kar 52 metrov – navduševal že v času starega Rima. Nekoč je lahko kolosej sprejel kar 55.000 obiskovalcev, ki so uživali predvsem v predstavah gladiatorjev.

Posebnosti Koloseja ne predstavljajo le tisti elementi, ki jih vidim ob prihodu, saj se pod zemljo skriva pravi labirint različnih hodnikov in prostorov, v katerih so živali in ljudje nekoč čakali na svoj (zadnji) nastop pred veliko množico gledalcev.

TOP ZNAMENITOST MADŽARSKE: PARLAMENT V BUDIMPEŠTI

Parlament v Budimpešti
Parlament v Budimpešti, Creative Commons, avtor Dirk Beyer

Slavni Parlament v Budimpešti navdušuje tako s svojo zunanjostjo, kot tudi notranjostjo. Neogotska stavba sodi na tretje mesto lestvice največjih parlamentarnih zgradb v Evropi in je zagotovo ena izmed najbolj prepoznavnih madžarskih arhitekturnih posebnosti.

Najvišja točka parlamenta meri 96 metrov, enako kot Bazilika sv. Štefana. Parlament je tako največja, kot tudi ena od dveh najvišjih zgradb v Budimpešti. V stavbi se nahaja 691 sob, med katerimi je kar 200 pisarn, 10 notranjih dvorišč ter 29 stopnišč.

ODGOVORITE

Prosimo, vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime