KRATKA ZGODOVINA TURISTIČNIH NASTANITEV

0
599
ogledov
Staro gostišče
Slika obcestnega podeželskega gostišča; Wikipedia Commons

Danes lahko turisti in popotniki spimo v najrazličnejših namestitvah – od zasebnih sob in apartmajev, do luksuznih hotelov in v hotele preurejenih graščin. Vendar pa ni bilo vedno tako. Zgodovina turističnih namestitev je pravzaprav zelo raznolika in zanimiva.

Popotnike so sprva gostila gostišča

Prve popotnike, ki so se podajali na daljša popotovanja lahko srečamo že v času Rimskega cesarstva. Popotniki, ki jih je gnala želja po spoznavanju tujih kultur in navad so pogosto iskali prenočišča, ki so jim bila običajno ponujena v obliki preprostih gostišč.

V času srednjega veka, ko so se po prednikih današnjih cest potikali predvsem preprosti in revnejši romarji, so takšne popotnike v svoja domovanja sprejemali kar tisti, ki so živeli v bližini najbolj priljubljenih poti.

Kasneje so se »zasebnim ponudnikom« ponovno pridružila preprosta gostišča. Ta so bila pogosto sestavljena iz dveh sob ali iz preprostih sob, ki so se držale kmetije. V eni od sob ali na kmetiji je prebival gospodar s svojo družino, medtem ko je bila druga soba preurejena v preprosto gostišče s ponudbo hrane in domačega vina. Običajno so popotniki prespali kar na tleh te sobe.

V Sloveniji je še danes ohranjena gostilna iz 15. stoletja – gostilna Gastuž. Nahaja se neposredno ob  Žički Kartuziji ter deluje še danes. Najstarejša slovenska gostilna zagotovo predstavlja možnost za neponovljiv izlet v zgodovino.

V kasnejših, večjih gostiščih, so popotnike pričakale preproste sobe s posteljami, ki pa so jih morali gostje pogosto deliti. Konec koncev nas do prvih rezervacijskih sistemov loči še precej desetletji.

Velike ture vplivale na spremembo ponudbe

Romarjem so se v 16. stoletju pridružile nove skupine popotnikov, predvsem premožnejši aristokratski študentje, ki so se v družbi svojih mentorjev odpravljali na Velike ture ob zaključku študija. Seveda so takšni popotniki ustvarili povpraševanje po nekoliko drugačnih tipih namestitev.

Staro gostišče
Slika obcestnega podeželskega gostišča; Wikipedia Commons

Težko si je predstavljati kako veliko spremembe so s sabo prinesli novi popotniki. Kar naenkrat je bilo potrebno zagotoviti več prostora za goste, večina je zahtevala tudi prostor za svoje konje in celo kočije. V mestih so pogosto iskali tudi zabavo.

Zaradi popotnikov, ki so iskali bolj urejene namestitve in so imeli tudi več denarja, so nastajala bolj urejena gostišča. Smiselno je omeniti, da so se v gostiščih, posebno podeželskih gostiščih, pogosto znašle zelo raznolike množice ljudi. Premožnejši študenti, preprosti popotniki, pogosto tudi tatovi in celo vojaki so se marsikdaj znašli za isto mizo. Zagotovo je bilo vzdušje izjemno zanimivo.

Pojav prvih hotelov

Do konca 18. stoletja so na tržišče počasi vstopili tudi prvi hoteli, ki pa so svoj razmah doživeli predvsem v naslednjem stoletju. Proti koncu 19. stoletja so se pričeli pojavljati tudi luksuzni hoteli.

Razlika med gostišči in hoteli je bila ogromna! En izmed prvih večjih

Claridges Hotel v Londonu
Claridges Hotel v Londonu; Wikimedia Commons

hotelov je bil City Hotel v New Yorku. Imel je, za tisti čas neverjetnih, pet nadstropji, v katerih se je nahajalo 73 sob. V Evropi je bil med prvimi hoteli Mivart`s Hotel v Londonu, ki se je odprl leta 1812. Hotel, ki se je kasneje preimenoval v Claridge`s Hotel  obratuje še danes, vendar pa je bila prvotna stavba v celoti prenovljena v začetku 20. stoletja.

Tremont House v Bostonu
Tremont House v Bostonu; Wikimedia Commons

Počasi se izoblikovalo več vrst hotelov. V mestih so se simpatičnim mestnim hotelom pridružili luksuzni hoteli. Začetek razvoja luksuznih hotelov predstavljata Savoy Hotel v Veliki Britaniji in skupina Ritz. Ameriški Tremont House v Bostonu, ki se je odprl leta 1829, veljal za prvi luksuzni ameriški hotel.

Kako zelo neverjeten je bil hotel Tremont House za tisti čas si je danes težko predstavljati. Popotniki so v hotelu lahko izbiral med sobami za eno ali dve osebi. Imel je 170 sob in jedilnico, v kateri je lahko naenkrat jedlo do 200 ljudi. Največja posebnost hotela je bilo milo, ki je takrat veljalo za izjemno redkost in izraz prestiža.

Poleg luksuznih hotelov so v tem času zaživeli tudi velikanski hoteli v obmorskih letoviščih, v katera se je letno odpravljalo veliko število delavcev. Masovni turizem, ki se je začel predvsem po letu 1960 je s sabo prinesel nove mejnike turizma. Pospešeno so se gradili veliki hoteli, zabaviščni parki in drugi obrati namenjeni turistom.

Heiligendamm Nemčija
Prvo obmorsko letovišče v kontinetalni Evropi, Heiligendamm Nemčija; Wikipedia Commons

V nekaterih zgodovinskih turističnih namestitvah lahko bivate še danes

Do danes se je ohranilo kar nekaj zanimivih zgodovinskih hotelov in drugih oblik namestitev. Na spletni strani History Hotel Europe lahko najdete seznam nekaterih odličnih turističnih namestitev z izredno bogato zgodovino.

ODGOVORITE

Prosimo, vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime