KAKO PRIPRAVITI DOBER POTOVALNI NAČRT

0
1024
ogledov
Dober potovalni načrt

Dober potovalni načrt je ključ do brezskrbnih in čudovitih počitnic. Vendar pa je priprava vse prej kot preprosta, posebno, če potujete na kraj, ki ga v preteklosti še niste obiskali. Pred vami je nekaj odličnih nasvetov, ki vam bodo pomagali, da bo vaš naslednji potovalni načrt še boljši!

Načrtovanje financ

Finance so brez dvoma pomemben vidik vsakega potovanja. Če še nimate točne ideje, kam bi radi potovali oziroma imate izbrano le okvirno destinacijo, lahko finance ključno vplivajo na vašo končno izbiro.

Pri načrtovanju financ je potrebno upoštevati strošek nočitev, prevoznih sredstev, hrane in vstopnine za znamenitosti, ki si jih želite ogledati ter tudi stroške pridobitve potovalnih dovoljenj in zavarovanj. Z uspešnim načrtovanjem, izbiro pravih spletnih strani in pravočasnimi rezervacijami bi lahko prihranili precej denarja.

Načrtovanje poti

Izbira primernega prevoznega sredstva je ključna za potovanje brez skrbi in brez odvečnih stroškov. Spletna stran rome2rio je odličen pripomoček za načrtovanje poti in primerjavo stroškov različnih prevoznih sredstev.

Kar se tiče izbire prevoznih sredstev velja, da se splača preveriti več ponudnikov in uporabiti iskalnike cenejših letalskih kar, avtobusnih prevozov, prevozov z vlaki in podobno. Opazili boste, da se cene lahko močno spreminjajo, že v roku dni ali celo ur.

Potovalni načrt
Na potovanju lahko uporabljate različna prevozna sredstva

Iskanje prenočišč

Tudi pri prenočiščih lahko z nekaj preprostimi nasveti prihranite precej živcev in denarja. Običajno se najbolj izplača namestitev rezervirati precej vnaprej (first minute ponudbe) ali pa v zadnjem trenutku (last minute ponudbe).

Včasih je težko najti nočitve, ki bi povsem ustrezale vašim željam, zato je dobro poznati različne tipe namestitev, ugotoviti katerih namestitev je v določenem kraju največ ter uporabljati dobre spletne strani za rezervacije.

Pravilno načrtovanje časa

Dostikrat je najtežji del potovalnega načrta določevanje časa, ki ga boste rabili za ogled določenega kraja, znamenitosti, za prevoze in podobno. Še posebno, če pri tem upoštevamo še možnosti zamud javnega prometa in nenavadne odpiralne čase številnih znamenitosti.

Za lažje načrtovanje časovnega poteka potovanja si lahko pomagate s spletnimi stranmi in aplikacijami na katerih je poleg opisa znamenitosti naveden tudi priporočen čas za obisk. Natančno si zabeležite tudi koliko časa boste potovali s posameznimi javnimi sredstvi in kako pogosto vozijo, če bi slučajno prišlo do zamud.

Raziščite destinacijo

Ko se odločite kam bi radi potovali se prepričajte, ali je kraj varen, ali morda potrebujete vizo ali kakšne druge dokumente in raziščite kateri kraji v državi oziroma v okolici so vredni ogleda. Pomagate si lahko s številnimi spletnimi stranmi, forumi, blogi, turističnimi vodiči ipd.

Potovalni načrt
Več kot veste o destinaciji, bolje jo lahko spoznate

Opazili boste, da lahko v številnih državah prihaja do velikih razlik med posameznimi kraji. Prav tako se cene običajno razlikujejo od časa potovanja ter tudi od nekaterih drugih dejavnikov.

Festivali in lokalni običaji

Festivali in lokalni dogodki sodijo med največje dejavnike, ki vplivajo na to, kdaj se splača obiskati določeno destinacijo. Če si želite ogledati katerega od večjih in bolj priljubljenih festivalov boste najverjetneje brez težav našli vse informacije, ki jih potrebujete.

Zna pa se vam zgoditi, da boste pri izdelavi svojega potovalnega načrta kar nekaj živcev izgubili z iskanjem informacij o manj priljubljenih festivalih in lokalnih dogodkih, posebno če ne govorite jezika države, ki jo nameravate obiskati. Pri tem vam lahko pomagajo lokalni turistični uradi, nasveti lokalnih prebivalcev in pogovori na turističnih forumih.

Raziščite manj poznane predele in izkoristite posebne ponudbe

Pogosto se zgodi, da nekatere najbolj hvaljene znamenitosti nekoliko razočarajo. Visoke cene vstopnin in gneča sta najpogostejša razloga, da vse več popotnikov išče manj poznane predele. Lokalne navade boste najhitreje spoznali, če se boste izognili turističnim predelom in namesto tega raje raziskovali manj poznane predele.

Poleg tega boste v skoraj vsakem večjem kraju našli številne posebne ponudbe, kot so brezplačni vodeni ogledi mesta, festivali lokalne kulinarike ali nižje cene vstopnic na določene dni, s katerimi boste lahko za manj denarja bolj uživali v svojem potovanju.

Potovalni načrt
Izberite manj poznane kraje

Usklajevanje želja

Kadar potujete v dvoje ali z večjo družbo, boste morali pri izdelavi potovalnega načrta upoštevati tudi želje in predloge drugih oseb. To je pomemben del načrtovanja, na katerega pa mnogokrat pozabimo oziroma vodi do nesoglasji že pred odhodom ali med potovanjem.

Bodite pozorni, da ne pozabite na mnenja in želje drugih oseb, saj se vam zna drugače zgoditi, da na potovanju ne bo nihče zares užival oziroma da boste morali v času potovanja svoje načrte spreminjati, s čimer bi lahko izgubili ogromno časa.

ODGOVORITE

Prosimo, vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime