8 NAJBOLJŠIH NASVETOV ZA PRIHRANEK NA POTOVANJU

0
563
ogledov
Prihranek na potovanju

Če veliko potujete veste, da je denar ena izmed glavnih stvari, na katero je treba pomisliti pred in med potovanjem. Kljub načrtovanju financ pred potovanjem se lahko ob uživanju hitro zgodi, da porabite več, kot ste pričakovali. Spodnjih osem najboljših nasvetov za prihranek na potovanju vam bo zagotovo pomagalo prihraniti nekaj evrov!

Poiščite najbolj ugodno prevozno sredstvo

Ko se odločate za potovanje lahko izbirate med celo vrsto različnih prevoznih sredstev. Lasten avtomobil lahko zamenjate z avtobusom ali vlakom, na bolj oddaljene destinacije se lahko odpravite z letalom, druge kontinente lahko raziskujete z rent-a-carom ali pa uživate v pogledih iz palube. Za vsako prevozno sredstvo pa obstaja kar nekaj trikov za dodaten prihranek.

Tako lahko pri iskanju letalskih kart najdete dneve, na katere so karte nekoliko cenejše. Velja, da so najugodnejši četrtkovi leti, pogoste pa so tudi nižje cene za lete ob torkih in nedeljah. Kar se tiče avtobusov in vlakov, lahko na spletu najdete ogromno ponudbo različnih kartic, s katerimi je potovanje po posameznih državah ali po Evropi dokaj ugodno. Posebno priljubljen je FlixBus, ki ponuja avtobusne prevoze po Evropi. Če ste ljubitelj potovanja z avtom ste gotovo že slišali za Uber.

Potujte izven sezone

Največ boste na potovanjih prihranili, če boste potovali izven sezone. V tem času boste lažje našli nočitve, saj je povpraševanje manjše, poleg tega so cene nižje. Prav tako boste verjetno lahko našli bolj ugodno ponudbo hrane in spominkov.

Zna se vam zgoditi tudi, da bodo ogledi nekaterih znamenitosti brezplačni, čeprav jih je potrebno v sezoni plačati. To je tipično predvsem v manj obleganih mestih, kjer lahko naletite na brezplačne vstope v muzeje ter pri vstopninah za naravne parke.

Potovanje izven sezone
Potovanje izven sezone ima številne prednosti – tudi cenovne.

Izkoristite posebne ugodnosti

Turisti lahko v številnih krajih po svetu najdete posebne ugodnosti. Poleg tega, da je vstopnina za praktično vse znamenitosti na voljo po znižani ceni za otroke, študente in starejše obiskovalce, lahko turisti vse pogosteje kupijo tako imenovane turistične kartice. Kartice so običajno zasnovane tako, da vsebujejo brezplačni javni prevoz, popuste pri vstopninah in v restavracijah.

Pred obiskom znamenitosti ne pozabite preveriti, ali morda obstajajo dnevi, na katere je ogled brezplačen (na primer prvo nedeljo v mesecu, na kulturne praznike, v času dneva muzejev in podobno). Poleg tega imejte pri sebi dokument, s katerim lahko izkažete, da ste upravičenih do posebnih ugodnosti (na primer mednarodno študentsko kartico ali upokojensko kartico).

Prihranite lahko tudi, če obiščete turistično-informacijski center in povprašate o lokalnih restavracijah in barih, kjer so običajne »vesele urice«, če se odpravite na lokalno tržnico ali obiščete lokalni festival. V mnogih krajih boste našli tudi brezplačne vodene oglede mesta, ki jih ponujajo študenti turističnih fakultet ali lokalne organizacije.

Rezervacija preko spleta

Pred potovanjem lahko nekaj denarja prihranite kar iz svojega naslonjača. Na spletu boste namreč lahko našli številne ugodne ponudbe – ne samo pri rezervaciji prevoza in nočitev, temveč tudi pri plačilu vstopnin za ogled različnih znamenitosti ali pri nakupu turistične kartice. Običajno se boste pri nakupu preko spleta izognili tudi vrstam, ki bi vas lahko pričakale pri vstopu v znamenitost.

Primerjajte cene nočitev

Preden se odpravite na zaslužene počitnice si vzemite čas za primerjavo cen nočitev. Danes lahko na spletu najdete ogromno spletnih strani, preko katerih lahko rezervirate hostle, hotele, apartmaje, mobilne hišice in druge oblike namestitev. Poleg spletne strani Booking lahko ugodne hostle najdete tudi na strani Hostel World ali pa primerjate cene hostlov s pomočjo strani Trivago.

Običajno boste lahko najboljše cene našli precej pred dejanskim potovanjem (tako imenovane first minute ponudbe) ali v dneh neposredno pred potovanjem (last minute ponudbe). Tudi spletne strani s kupončki so lahko dober vir ugodnih nočitev, še posebno, če ste fleksibilni glede časa potovanja.

Hostel
Na spletu poiščite nočitev, ki bo ustrezala vašim željam in denarnici.

Razmislite kje želite spati

Poleg tipa turistične namestitve lahko na ceno nočitve vpliva tudi oddaljenost od mestnega središča ali pomembnejših znamenitosti, še posebno če iščete apartma ali zasebno sobo. Hostli, ki običajno ponujajo najcenejša prenočišča se pogosto nahajajo v središčih mest in so odlična izbira za skupine. Medtem so apartmaji ali zasebne nočitve, ki so bolj primerne za pare in družine ugodnejše, če se nahajajo v bolj oddaljenih predelih. Na spletni strani Airbnb lahko najdete številne zasebne ponudnike, ki oddajajo sobe ali celotne apartmaje.

Lokalna hrana in pijača

Ko pride do izbire hrane in pijače, se vam splača raziskovati manj obiskane predele mesta ter zaiti iz najbolj turističnih predelov. Tako boste našli precej bolj ugodne cene hrane in pijače, poleg tega boste lahko preizkusili prave lokalne jedi.

*V kolikor se nahajate v krajih, kjer je kvaliteta hrane in vode vprašljiva, se je priporočljivo izogibati nepreverjenim lokalnim ponudnikom, saj bi lahko poleg hrane dobili še kakšno trebušno bakterijo. V takšnih krajih bodite pri izbiri hrane in pijače previdnejši – izogibajte se uporabi ledu in uživanju nekuhanih jedi ter opazujte, ali bo kuhar pri kuhi uporabil vodo iz plastenke.

Lokalni ponudnik
Lokalne restavracije so lahko odlična izbira za cenejša kosila.

Avto zamenjajte za javni prevoz

Ob raziskovanju večjih mestih boste opazili, da so parkirišča pogosto zelo polna in draga. Bolj kot uporaba avtomobila se vam izplača, da svoje vozilo parkirate v bližini svojega hotela in se nato na raziskovanje mesta odpravite peš ali z javnim prevozom. Odlična izbira so tudi kolesa, ki jih lahko najdete v sklopu mestne kolesarske mreže.

Če ste z avtom pripotovali v mesto in ne veste kje bi ga pustili, poiščite tako imenovana »park and ride« parkirišča, kjer boste za ceno parkiranja prejeli tudi vozovnico za javni promet.

ODGOVORITE

Prosimo, vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime