SLOVENIJA NA PRVEM MESTU PRIPOROČIL STRANI ROUGH GUIDES

0
587
ogledov
10 destinacij za zimsko sezono

Svetovno znana turistična informacijska stran Rough Guides je izdala svoja priporočila za top 10 destinacij za zimsko sezono 2017/2018 v srednji in vzhodni Evropi – in na prvo mesto uvrstila Slovenijo, natančneje Bohinjsko jezero! Vseh deset priporočil za top zimski oddih v prihajajoči zimi si oglejte v nadaljevanju.

Bohinjsko jezero, Slovenija

Avtor Jonathan Bousfield je v opisu Bohinjskega jezera poudaril, da jezero pozimi zmrzne in se spremeni v eno izmed najbolj slikovitih destinacij za ljubitelje drsanja. Poleg tega ni pozabil na priložnosti za številne zimske aktivnosti, kot sta tek na smučeh in smučanje. Omenil pa je tudi dobro poznano lokalno viljamovko in brinjevec.

Letos bo Bohinj očitno tudi prava izbira za tiste, ki že neučakano čakate na prve smučarske dni. Na Voglu je namreč v preteklih dneh zapadlo že 70 cm snega, ki bo, vsaj glede na trenutno vremensko napoved, vztrajno pričakal prve smučarje.

Bohinjsko jezero
Čudovito Bohinjsko jezero; Wikimedia Commons.

Gdansk, Poljska

Poljsko mesto Gdansk leži ob izlivu znamenite reke Visle v Gdanski zaliv, kar močno vpliva na povsem unikaten čar mesta. Je pa tudi eno izmed najstarejših poljskih mest, ki obiskovalce navdušuje predvsem s kombinacijo srednjeveške in gotske arhitekture, ki je odlično pomešana v množico tradicionalnih rdečih streh in obogatena s primerki živahnih barvastih fasad.

Gdansk razgled
Pogled na zanimivo arhitekturo mesta Gdansk; Wikimedia Commons.

Druskininkai, Litva

Druskininkai, mesto z najbolj zapletenim imenom na tem seznamu, sodi med manjša litvanska mesta. Razvilo se je kot tradicionalno termalno mesto in se nahaja v bližini Beloruske in Poljske meje. Avtor članka je kot glavno posebnost mesta izpostavil nenavadno kombinacijo starinskih zdravilišč in modernih termalnih objektov, v katerih lahko izbirate med ogromnim spektrom zanimivih lepotilnih, sproščujočih in medicinskih tretmajev. Poleg tega se v bližini mesta nahaja Grutas Park spominski park posvečen dobi komunizma.

Druskininkai Litva
Mešanica arhitekturnih stilov v mestu Druskininkai; Wikimedia Commons.

Beograd, Srbija

Poleg Slovenije se je na letošnji seznam top 10 destinacij za zimsko sezono 2017/2018 uvrstilo še eno, večini Slovencev zelo dobro poznano mesto – Beograd. Prestolnica Srbije slovi po svojem šarmu, ki v zimskem času še dodatno zasije v družbi snežne odeje.

Poleg tega, da gre za eno izmed kulturno in zgodovinsko najbolj zanimivih mest v tem delu Evrope, ne gre spregledati odlične srbske kulinarike (in seveda pijače), pa odbitih zabav ter tudi cenovne dostopnosti.

Beograd
Katedrala sv. Save v Beogradu obkrožena s snegom zagotovo izgleda še bolj neverjetno; Wikimedia Commons.

Krkonoši, Češka

Krkonoši pravzaprav ni mesto, temveč celotna gorska veriga, najvišji vrh Češke in še naravni park, ki je hkrati tudi Češko-Poljska meja. V gorovju, ki je trenutno že prekrit s snegom, se nahaja kar nekaj zanimivih postojank. Poleg smučarjev boste tu uživali tudi ljubitelji termalnega oddiha, pa fotografi, ki se navdušujete nad neverjetnimi razgledi in vsi ostali privrženci naravnih posebnosti.

Krkonoši zima
Krkonoši predstavlja izjemne priložnosti za fotografiranje zimske idile; Wikimedia Commons.

Budimpešta, Madžarska

Prestolnica naše severovzhodne sosede je eno izmed najlepših mest Evrope. Čeprav ga v zimskem času pogosto zajame mraz, ki seže prav do vsake kosti v telesu, se boste brez težav segreli v katerem od številnih muzejev, odličnih tradicionalnih restavracij ali pa kar s kuhanim vinom na katerem od številnih božičnih sejmov, ki v času veselega decembra preplavijo pomembnejše trge prestolnice. Najbolj premraženi pa se lahko odpravite v znamenite terme Gallert, ki sodijo med najpriljubljenejše znamenitosti Budimpešte.

Budimpešta
Izjemen Parlament v Budimpešti je le ena od številnih znamenitosti mesta.

Talin, Estonija

Še eno mesto, ki leži ob Baltskem morju in se ponaša s svojo značilno arhitekturo, je tudi glavno mesto Estonije. Mnogi obiskovalci mesta so navdušeni nad barvitimi mestnimi ulicami in zanimivim, živahnim vzdušjem, ki vlada v mestu. V času veselega decembra za dodaten čar poskrbijo še omamne vonjave, ki se širijo iz stojnic na božičnih sejmih.

Talin božični sejem
Tradicionalni božični sejem v Talinu; Flickr.

Ohrid, Makedonija

Čeprav je Ohrid poznan predvsem kot priljubljeno poletno počitniško središče, ga je vredno obiskati tudi v zimskem času. Pozimi je srednjeveško mesto središče precej bolj mirno in odlična izbira za tiste popotnike, ki uživate v spoznavanju pristnega lokalnega vzdušja. Mesto je skupaj z znamenitim Ohridskim jezerom uvrščeno tudi na UNESCO seznam kulturne dediščine.

Ohrid
Izjemno Ohridsko jezero; Wikimedia Commons.

Dubrovnik, Hrvaška

Letos skorajda ni mogoče najti turistične strani, na kateri ne bi bilo priporočila za obisk enega izmed najlepših hrvaških mest, Dubrovnika. Medtem ko ga Slovenci dobro poznamo in obiskujemo že desetletja, so ga tujci odkrili šele v zadnjih letih. Zaradi tega je v času poletne sezone praktično nemogoče ubežati množici navdušenih turistov. Rought Guides svetuje, da si Dubrovnik letos ogledate pozimi, ko navdušuje s prijetnimi, ne preveč zimskimi, temperaturami in manjšim številom obiskovalcev.

Dubrovnik
Staro mestno središče Dubrovnika navdušuje poleti in pozimi.

Stary Smokovec, Slovaška

Precej nepoznano središče Stary Smokovec na Slovaškem je odličen kraj za ljubitelje pohodništva in zimskih športov. Zanimivo, majhno mesto se ponaša predvsem z mešanico primerkov gotske arhitekture in občasnih hotelov ter termalnih središč. Poseben čar pa mu dodaja znamenita starinska železnica, ki ga povezuje z drugimi kraji v bližini.

Stary_Smokovec
Stary Smokovec je odlična izbira za sproščujoč zimski oddih; Wikimedia Commons.

Že veste katerega od teh mest boste obiskali v prihajajočih mesecih?

ODGOVORITE

Prosimo, vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime