PODELJENO PRIZNANJE EDEN 2017

0
652
ogledov
Eden 2017

Drugi teden novembra je Slovenska turistična organizacija znova podelila naziv EDEN – Evropska destinacija odličnosti ter določila tematike, ki bodo zaznamovale slovenski turizem v naslednjih dveh letih.

Priznanje EDEN roma v Koper

Slavnostna prireditev, na kateri so tudi uradno podelili naziv EDEN, je potekala na Gradu Jable v bližini Mengša. Na dogodku so že tradicionalno sodelovali predstavniki Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstva za kulturo in Slovenske turistične organizacije. Seveda pa ni šlo brez ambasadorja EDEN, Janeza Bogataja.

Naziv Slovenske destinacije odličnosti je letos romal v Koper. V začetku naslednjega leta bo Koper prevzel tudi nagrado Evropske komisije, ki jo bodo podelili v Bruslju, na dogodku, na katerem se bodo predstavile tudi zmagovalne destinacje drugih držav. V sklopu podelitve bo razglašena tudi Evropska destinacija EDEN, najboljša med najboljšimi.

Velika udeležba in zanimivi finalisti

Razveseljujoča je novica, da se je letos za naziv »Slovenska destinacija odličnosti« potegovalo največje število destinacij do sedaj – kar 14. Od teh se jih je pet uvrstilo v finale. Tokrat so bile to: Slovenske Konjice, Ptuj, Radovljica in Kras.

V preteklih mesecih je imela komisija, ki je sodelovala pri izbiri Slovenske destinacije odlično tako kar nekaj dela. A na koncu je za zmagovalca izbrala Koper. Ta jih je prepričal s svojim unikatnim čarom majhnega mediteranskega mesta in unikatno zmožnostjo izkoriščanja lokalne kulturne ponudbe.

Če ste v zadnjem času že obiskali Koper, ste zagotovo uživali med sprehodom po mestu, v sklopu katerega lahko že v parih urah obiščete vse glavne znamenitosti, vključno z lokalnim Pokrajinskim muzejem. Nedvomno pa se vam splača Koper ponovno obiskati v času katere od mnogih istrskih prireditev. Več informacij o aktualnem dogajanju si lahko ogledate na lokalnem turističnem portalu.

Koper_eden 2017
Čudoviti Koper je letos prepričal strogo žirijo; Wikimedia Commons, TIC.

Predstavitev finalistov

Tudi finalisti so navdušili s svojo zanimivo ponudbo. Male Slovenske Konjice si brez dvoma zaslužijo več pozornosti slovenskih popotnikov, saj so bile v preteklosti že večkrat razglašene za najlepše slovensko malo mesto. Mestno jedro je zelo simpatično in ponuja kar nekaj aktivnosti za prijeten sproščujoč popoldan.

Slovenske konjice eden 2017
Lepo urejeno mestno središče Slovenskih Konjic.

Ptuj, najstarejše slovensko mesto, je sicer najbolj poznano po velikem Ptujskem pustnem karnevalu, a je s svojim slavnim gradom, zavitimi ulicami in prijetnimi rimskimi termami več kot odlična destinacija za sproščujoč družinski dan. Poleg tega je na Ptuju ogromno priložnosti za preživetje dneva v kombinaciji s spoznavanjem mesta in sproščujočim sprehodom ob reki Dravi.

Ptuj eden 2017
Tradicionalni Kurent na Pustni povorki.

Radovljica je še eno od izjemno simpatičnih slovenskih mest, ki pa so pogosto spregledani. Mali kraj v osrčju Gorenjske boste lahko spoznali že v dobri uri ali dveh, če si ogledate še katerega od lokalnih muzejev, na primer Muzej čebelarstva, v katerem je predstavljena bogata zgodovina čebelarstva, ene od posebnosti naše male države. Radovljico se vam splača obiskati v času veselega decembra, ko med vikendi poteka praznični sejem.

Radovljica eden 2017
Advent v Radovljici. Božični sejem zaživi med vikendi.

Zadnjega finalista, čudoviti Kras, je težko opisati, saj je njegovo raznovrstnost preprosto lažje doživeti. Čudovita narava, odlična kulinarika in ponudba izbranih vin so le nekateri razlogi, da se vam splača v poletnih mesecih usesti na kolo in raziskovati majhne vasi Krasa, ki bodo brez težav navdušile tudi ljubitelje fotografije.

Štanjel_eden 2017
Čudoviti Štanjel; Wikimedia Commons.

Kaj pa sploh je EDEN?

Projekt EDEN oziroma Evropska destinacija odličnosti ali European Destination of Excellence, je nastal po načrtu Evropske komisije. Cilj projekta je povečati prepoznavnost manj znanih evropskih destinacij, ki so v določenem obdobju strokovno žirijo prepričale s svojim delom na področju socialne, kulturne in okoljske trajnosti.

Destinacijo EDEN se izbira vsaki dve leti, ko se določi tudi osrednja tema projekta. Tema letošnjega izbora je bila »Kulturni turizem«. Vse sodelujoče destinacije so se morale izkazati s programom, ki temelji na poudarku lokalnih kulturnih posebnosti in hkrati podpira pravila trajnostnega turizma.

Del programa tudi načrti za prihodnost

Poleg podelitve priznanja Slovenski destinaciji odličnosti, so se v sklopu programa na Gradu Jable odvile tudi druge dejavnosti. Tako je v prvem delu programa potekala tudi predstavitev Strategije trajnostne rasti slovenskega turizma za leta 2017 – 2021, temu pa je sledila predstavitev Operativnega načrta trženja kulturnega turizma Slovenije.

Sicer pa je letos Slovenska turistična organizacija ogromno truda vložila v predstavitev uspešnega komuniciranja na socialnih omrežjih in predstavitev digitalnih orodji ter vsebinskega marketinga za podjetja v turistični panogi. Mnoga turistična podjetja v Sloveniji se namreč še vedno ne zavedajo potenciala, ki ga prinaša splet oziroma tega potenciala ne znajo ustrezno izkoristiti za njihov lasten posel.

Kaj pa vi menite o izbranih destinacijah odličnosti? Imate morda izkušnje z uporabo socialnih omrežji slovenskih turističnih podjetji? Mnenja zapišite v komentarje!

ODGOVORITE

Prosimo, vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime