SPREHOD PO NAJSTAREJŠEM SLOVENSKEM MESTU

0
1838
ogledov
Ptuj

Ptuj se uvršča v sam vrh najstarejših slovenskim mest in precej visoko na seznamu najlepših slovenskih mest. K njegovi prepoznavnosti ključno pripomoreta predvsem čudoviti Ptujski grad in najbolj slavna slovenska prireditev – Kurentovanje. Vendar pa Ptuj ponuja še veliko več. Letos je bil zaradi svoje pestre ponudbe uvrščen tudi med finaliste Slovenske destinacije odličnosti.

Ptuj vabi s svojimi zavitimi ulicami

Če boste Ptuj obiskali z avtomobilom, boste parkirišče najverjetneje našli nekje v bližini prve večje znamenitosti – Minoritskega samostana. Velika bela stavba, na pročelju katere se nahaja kar nekaj zanimivih okrasji in pred katero stoji značilno belo-zlati Marijin steber, obiskovalce pozdravi pri prehodu v za promet zaprti del mesta.

Samostan in cerkev sta zagotovo vredna ogleda. Ne le, da vabi že njuna čudovita zunanjost, notranjost za njo prav nič ne zaostaja. V »sredini« samostana se nahaja tudi veliko dvorišče, ki je obkroženo z dodelanimi arkadami in se v poletnih dneh spremeni v priljubljeno zbirališče.

Po ogledu se odpravite naprej, proti mestnemu jedru. Le nekaj korakov in že boste dosegli osrednji del starega mestnega središča Ptuja – Mestni trg.

Osrednjo ptujsko prizorišče

Mestni trg je že leta zaprt za promet in se je do danes razvil v pravo srce mesta. Med številnimi čudovitimi arhitekturnimi primerki, ki obkrožajo trg, najbolj izstopa Magistrat. Sicer je to ena izmed novejših zgradb mesta, izvira namreč iz leta 1907, ki je bila izdelana po načrtu avstrijskega arhitekta Maxa barona Ferstla. Danes v njej »vlada« župan, pred njo pa se redno odvijajo najrazličnejši dogodki.

Poleg Magistrala trg krasijo tudi druge zanimive arhitekturne posebnosti. Med njimi je tudi kip sv. Florjana, zavetnika mesta, ki stoji nasproti mogočne zgradbe. Kip je bil zgrajen po uničevalnih požarih, ki so razdejali Ptuj, v želji, da bi mesto obrani pred novimi katastrofami.

Če se odpravite mimo spomenika, po kratki Murkovi ulici do osrednje mestne prometnice, Prešernove ulice, vas pričakuje pravo potovanje skozi čas.

Od srednjega veka do Rimljanov

Že stavbe na Murkovi ulici vas bodo popeljale v neko drugo obdobje, v čas, ko so se po mestu sprehajali urejeni gospodje in lične mestne gospe ali morda v čas, ko je Ptuj slovel kot zabavališče za premožnejše gospode. Ko pa boste dosegli Slovenski trg, nekdanjo osrednjo tržnico, se bo vaša pot v preteklost še pospešila – vse tja do časa Rimskega cesarstva.

Slovenski trg krasi Orfejev spomenik. Prepoznavni steber je posvečen Marku Valeriju Veru, županu najbolj pomembnega rimskega mesta na našem ozemlju, Poetovie, kateremu so še danes posvečene ptujske Rimske igre. Na marmornatem stebru so uprizorjeni prizori iz Orfejeve zgodbe, malokdo pa ve, da steber skriva tudi manjše luknje, v katerih so se v srednjem veku nahajali okovi, ki so jih nataknili obsojencem. Rimski steber je imel takrat namreč osrednjo vlogo sramotilnega stebra.

Zavijte mimo Orfejevega stebra, vse do cerkve sv. Jurija in vmes pozorno glejte okoli sebe. Videli boste namreč številne rimske ostanke, nagrobnike in spomenike, ki so vzidani v fasado mogočnega Mestnega stolpa. Rimski ostanki so bili na takšen način rešeni pred uničenjem in danes predstavljajo enega izmed najbolj zanimivih zunanjih lapidarijev v Sloveniji.

Od stare do nove tržnice

Cerkev sv. Jurija je še en izmed najbolj prepoznavnih simbolov mesta. Izvira iz 12. stoletja in se ponaša z zanimivo mešanico različnih arhitekturnih slogov, razočarala pa vas ne bo niti njena notranjost.

Po ogledu notranjosti se odpravite še na raziskovanje njene neposredne okolice. Na zadnji strani cerkve se vam namreč odpira lep pogled na osrednjo mestno tržnico in začetek Prešernove ulice. Čeprav gre za enega izmed najstarejših delov mesta, so ga sledi časa že pošteno načele in nestrpno je že pričakovana njegova obnova, ki naj bi se začela v naslednjem letu. Sicer pa je tržnica še eno izmed glavnih prizorišč večine mestnih festivalov.

Mestna tržnica Ptuj
Pogled na mestno tržnico.

Po Prešernovi ulici

Od cerkve se odpravite nazaj do Slovenskega trga in pot nadaljujte vzdolž Prešernove ulice. Čeprav je ulica še vedno odprta za promet, je ena izmed najlepših ulic mesta. Pomembna je bila že v času antike, kot osrednja grobiščna ulica in tudi v srednjem veku, ko se je na Slovenskem trgu odvijalo trgovanje. Na obeh straneh jo obkrožajo čudovite mestne stavbe, ki izhajajo iz različnih časovnih odboji in za svojimi vrati skrivajo številne neodkrite zgodbe.

Danes je med njimi še najbolj znana stavba Hotela Mitra. Hotel z bogato tradicijo je Ptuj krasil že v času 19. stoletja, ko je privabljal predvsem nekoliko premožnejše goste, ki so Ptuj obiskovali zaradi njegovih odličnih kavarn, izbrane ponudbe alkoholnih pijač in pestrega nočnega življenja, ki je slovel po plesih z živo glasbo. Danes boste v hotelu našli vinoteko z veliko ponudbo izbranih slovenskih vin.

Mali grad in Dominikanski samostan

Ob Prešernovi cesti se skriva še en, čisto pravi, grad. Gre za tako imenovani Mali ali Spodnji grad, za katerega ni čisto jasno kdaj je nastal, je pa bil zagotovo v uporabi v drugi polovici 13. stoletja, ko so se morali grajski plemiči iz velikega, Ptujskega gradu preseliti vanj, da je lahko v današnjem Ptujskem gradu stanoval salzburški nadškof. Mali grad je bil večkrat prenovljen, nazadnje konec prejšnjega stoletja, ko je bila v njem nastanjena knjižnica in manjša muzejska zbirka, ki prikazuje najdbe, ki so bile na tem mestu odkrite med prenovo. V bližini se nahajajo tudi prostori Pokrajinskega muzej Ptuj-Ormož.

Kmalu pa vas bo pozdravila še velika roza stavba z vrtom v okolici. To je prenovljeni Dominikanski samostan, ena izmed najbolj značilnih stavb Ptuja. Samostan izhaja iz leta 1230 in je bil v zadnjem času delno prenovljen v kulturno središče, v katerem se pogosto odvijajo tudi najrazličnejši dogodki, del prostorov pa je namenjen razstavam in muzejskim zbirkam. Okolico samostana krasi tako imenovani Sončni vrt, v katerem je na ogled tudi nekaj rimskih ostankov.

 

Če se odpravite na konec vrta, vse do starega samostanskega obzidja, lahko občudujete razglede na Dravo in drugi breg, na katerem se nahaja lepo urejena sprehajalna pot, ki vodi vse od Ptujskih term do Ptujskega jezera. A več o tej poti nekoliko kasneje.

Ptujski grad

Čez cesto, nasproti Dominikanskega samostana, boste videli makadamsko pot, ki vodi do vhoda na Ptujski grad. Gre za enega izmed najbolj ohranjenih srednjeveških gradov v Sloveniji, v katerem danes kraljuje tudi Pokrajinski muzej Ptuj Ormož, z zares raznolikimi zbirkami. V njem boste lahko spoznali zgodovino gradu, si ogledali zbirko orožja in glasbil ter občudovali starinsko pohištvo in slike, ki so bile na Ptuj prepeljane iz drugih gradov, predvsem porušenega gradu Vurberk in največjega štajerskega gradu, Hrastnik.

Današnja podoba gradu je, tako kot večine preostalega mesta, mešanica različnih umetniških stilov. Grad je bil namreč večkrat prenovljen, dograjen in obnovljen – lahko rečemo kar, da je vsak od njegovih lastnikov pustil svojevrsten pečat na njegovi zasnovi.

Nazaj v mesto in v naravo

Iz gradu se, namesto po glavni makadamski ulici, spustite po kateri od zavitih uličic, ki vas bodo zopet pripeljale do središča mesta, natančneje do Prešernove ulice. Od tu se lahko odpravite na kavo ali malico, v katerega od številnih malih lokalov v mestnem središču. Če želite še nekoliko raziskovati ozke ulice, se odpravite do zanimivega MuziKafe-ja, ki navdušuje s svojim posebnim vzdušjem. Če pa vas zamika kosilo, bo zagotovo navdušila nekoliko dražja gostilna Ribič, v kateri pa je pametno mizo rezervirati že kakšen dan prej. Gostilna Ribič se nahaja povsem ob Dravi, ob peš mostu, kjer je nekoč stala tudi enota za pobiranje mostiščine; plačila, ki je bilo potrebno za prečkanje mostu. Nasproti gostilne, v nizki rumenkasti stavbi, pa je nekoč domoval mestni špital – prva štajerska socialna ustanova.

Od gostilne se lahko odpravite na sproščujoči sprehod ob Dravi. Če prečkate peš most, boste dosegli sprehajalno pot, ki vodi vse do Term Ptuj. Ptujske terme se ponašajo z velikim zunanjim in notranjim bazenskim kompleksom, ki bo navdušil vse generacije. Ne samo, da je poskrbljeno za zabavo mlajših generacij, starejši obiskovalci bodo zagotovo zelo uživali v koristnih učinkih termalne vode, ki je še posebno koristna za vse, ki trpijo za poškodbami gibal ali imajo težave z dihali.

Če pa se odločite ostati na levem bregu Drave, se lahko po sprehajalni poti odpravite vse do tako imenovanega Ptujskega morja. Pot vas bo vodila čez kar nekaj ptujskih parkov in urejenih zelenih površin, pa vse do športnega centra, kjer je v poletnih mesecih zares neverjetno vzdušje. Med potjo boste lahko občudovali vse ptujske mostove, srečali pa boste tudi kar nekaj zanimivih predstavnikov različnih ptičjih vrst, ki sicer naseljujejo drugi breg jezera, na katerem se nahaja naravni park.

Ptujski festivali

Za konec pa ne gre brez omembe ptujskih festivalov, predvsem Kurentovanja. Čeprav to še zdaleč ni edni ptujski festival, ki je vreden omembe, je brez dvoma najbolj poznan. Gre za največji pustni festival v Sloveniji, na katerem se že tradicionalno predstavijo maske iz Slovenije in drugih držav sveta, ki skupaj s tradicionalnimi Kurenti navdušujejo vsako leto številčnejše obiskovalce. Zanimivo je, da je prvi ptujski mestni korzo potekal že 25.2.1873.

Med drugimi zanimivi festivali so še Rimske igre, ki se odvijajo v avgustu in poleg dogajanja v mestnem središču zajemajo še številne, otokom namenjene, dogodke v Rimskem taboru. Poleg teh se čez leto zvrstijo še trije tradicionalni sejmi (Jurjev, Ožbaltov in Katarinin), junija se predstavi grajska gospoda (Ptujske srednjeveške igre), v poletnih večerih zaživi festival ART, v hladnejših mesecih pa privabljajo predvsem Martinovanje in različni dogodki v času Adventa.

ODGOVORITE

Prosimo, vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime