KAM NA BOŽIČNI VEČER?

0
1457
ogledov
Kam na božični večer

Ne veste kam bi se odpravili na božični večer? V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj zanimivih predlogov – od tradicionalnih polnočnic, do neobičajnih prireditev in odličnih koncertov. Vse to se nam v prihodnjih dneh obeta po Sloveniji!

Kam na polnočnico?

Že tradicionalno se bodo na božični večer, 24.12.2017, po slovenskih cerkvah odvile polnočnice. Običajno je, da se te začno ob 20:00, 22:00 ali 0:00 uri ter da so v njih zajeti molitveni verzi posvečeni rojstvu Kristusa, pogosto pa se pred polnočnico odvijejo tudi božični koncerti.

Tako kot v prejšnjih letih bodo tudi letos polnočnice potekale praktično v vseh cerkvah po Sloveniji, med večje pa se bodo znova vpisale predvsem polnočnice v ljubljanski Stolnici, v Brezju in v Mariboru. Nekoliko bolj intimno, a kljub temu odlično, bo tudi vzdušje na Ljubljanskem gradu, kjer se bo polnočnica v grajski kapeli pričela ob 22:00. Med najbolj zanimive destinacije za polnočnice pa zagotovo spada Velika planina, kjer se romarji že tradicionalno zberejo 24.12. ob 0:00.

Za nekoliko neobičajno polnočnico pa bo letos poskrbelo tudi Turistično društvo Selenca Ivanci, ki organizira Pohod k polnočnici z baklami, prav tako kot so to počeli naši stari starši. Tisti, ki želite svoje zadnje dni letošnjega leta preživeti aktivno, pa se lahko odpravite tudi na pohod in polnočnico na Nanos.

Polnočnica
Kam se boste letos odpravili k polnočnici?

Božični koncerti

Tiste, ki jim decembrski mraz ne pride do živega, bo zagotovo prepričala bogata ponudba najrazličnejših koncertov, ki se bodo odvijali na letošnji božični večer oziroma že večer pred tem. V sklopu veselega decembra se je po Sloveniji že odvilo precej zanimivih dogodkov, katerih vrhunec seveda sledi za silvestrovanje, a bo kljub temu dogajanje pestro tudi ta vikend.

Kot običajno se bo največ dogajalo v večjih slovenskih mestih – v Ljubljani bo prihajajoči vikend v znamenju otrok, Maribor se bo tresel v ritmih slovenskega rocka, v Kranju se bodo najpogumnejši lahko spustili v skrivnostne rove, na Ptuju se bo v soboto odvila prav posebna plesna delavnica za otroke, v Celje vabita Severina in Peter Grašo, v Kopru pa bodo ritmi Alye privabili celo Božička. Seveda pa znajo presenetiti tudi nekatera manjša mesta, ki se ponašajo s čudovito okrasitvijo in prijetnim lokalnim vzdušjem.

Božični koncerti
Božični vikend bo tudi v znamenju koncertov in drugih prireditev.

Obiski Božička

Na božični vikend ne bo manjkalo niti prireditev za najmlajše. Pri tem gre poudariti predvsem obiske Božičkov, ki bodo otroke pozdravili na različnih delih Slovenije. V Ljubljani bo Božiček že v soboto obiskal Ledeno deželo. Tudi v Rogatec bo prispel v soboto, ob 14:30, pospremili pa ga bodo čisto pravi konjeniki.

Prav posebna Božičkova delavnica pa bo potekala v Orehovem gaju, ki se bo v času praznikov spremenil v Božičkov gaj, s čisto pravo preizkuševalnico za Božičkove pomočnike! Z malo sreče se lahko vaši najmlajši celo izučijo za profesionalne škratke!

Lahko pa se k Božičku odpravite kar sami. Med zimskimi počitnicami vas lahko na obisk k Božičku odpelje Praznični vlak, ki vozi iz Ljubljane in Maribora, do Celja.

Obiski Božička
Božiček bo obiskal številna slovenska mesta.

Nenavadni božični dogodki

Kljub temu, da je Slovenija precej majhna država, je v njej veliko prostora za unikatne dogodke in teh ne bo manjkalo niti v času božiča. Zagotovo med najbolj zanimive in neponovljive dogodke sodi Potop zvona na Bledu. Legendo bodo tudi letos uprizorili številni nastopajoči, s pričetkom 25.12. ob 17:00 uri. Še pred tem pa lahko na Blejskem gradu zaplešete s čisto pravim graščakom! Na božični dan pa bodo sveti možje zašli tudi v Ljubljanski živalski vrt, v katerem se bo ob 17:00 začela Božična zgodba.

Takoj za dogajanje na Bledu se uvrščajo žive jaslice, ki sicer navdušujejo po različnih delih Slovenije in sveta, a med njimi izstopata dve unikatni lokaciji – Žive jaslice v Postojnski jami ter Žive jaslice v Mojstrani. Prve, že 28. žive jaslice, bodo organizirane kot del tradicionalne Božične zgodbe, posebnega dogodka, ki vsako leto navduši z odličnim programom, dodelanimi prizori in seveda s posebno atmosfero, za katero je zaslužen predvsem posebni jamski vlakec. Navdušujejo pa tudi Žive jaslice v Ledenem kraljestvu v Mojstrani. Te so vsakoletno del čarobne ledene dežele, v kateri biva celo Snežna kraljica.

Sicer pa si bo poleg omenjenih jaslic v zadnjem tednu leta 2017, mogoče ogledati še kar nekaj podobnih dogodkov, od manjših živih jaslic, do celotnih razstav jaslic, ki bodo krasile predvsem cerkve, šole in različne razstavne prostore. Ponekod pa bodo spretna turistična društva jaslice skrila po različnih lokacijah mest.

Božične jaslice
Tudi letos se obetajo številne zanimive razstave jaslic.

ODGOVORITE

Prosimo, vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime