NAJBOLJŠI POPOTNIŠKI NASVETI LETA 2017

0
483
ogledov
Najboljši popotniški nasveti leta 2017

Ob začetku novega leta so nekateri svetovni popotniki delili svoje najboljše popotniške nasvete, ki so jih spoznali v letu 2017. Pred vami se nahaja seznam z izbranimi 10-imi popotniški nasveti, ki vam bodo v letošnjem letu zagotovili še več brezskrbnih popotovanj.

Pred rezervacijo letalskih kart počistite »catche« in piškotke

Večina letalskih družb in spletnih aplikacij, ki so namenjene rezervaciji letalskih kart sledi uporabnikom ter beleži, kolikokrat je določen obiskovalec pregledal cene letalskih kart in katere destinacije ga zanimajo. Na podlagi teh podatkov prilagodijo cene, zaradi česar so lahko cene za nekatere uporabnike spletne strani višje, kot za druge.

Preden rezervirate letalske karte poskrbite, da boste počistili svoje »catche« in izbrisali piškotke, saj bo tako sistem izgubil možnost sledenja in cene letalskih kart se bodo najverjetneje ponovno nekoliko spustile.

Izkoristite dni, ko so leti najcenejši

Obstaja kar nekaj dni, ko so leti cenejši, kot druge dni v tednu. Med takšne dni spadajo nedelje, torki in četrtki. Če imate vsaj malo prilagodljiv dopust lahko na te dni letite precej ceneje, kot na preostale dni v tednu, zaradi česar lahko prihranite kar nekaj denarja.

Letite ob izbranih dneh
Z rezervacijo letov ob torkih, četrtkih in nedeljah lahko prihranite.

Prijavite se na e-novice za popuste

Številne spletne strani omogočajo prijavo na e-novice, preko katere prejmete promocijsko kodo, ki jo lahko uporabite pri rezervaciji letalske karte ali morda pri rezervaciji nočišča. Večina ponudnikov ponuja popuste v višini 10%, a najdete lahko tudi ponudnike, preko katerih boste prihranili celo do 25 %.

Postanite varuška… za hiše!

Trend, ki je v zadnjih letih navdušil v tujini, je varovanje hiše. Gre za to, da številni ljudje, ki živijo v hišah na različnih delih sveta, v času svojega potovanja ne želijo pustiti hiše prazne. Zaradi tega najamejo ljudi, ki v času njihove odsotnosti pazijo na njihovo hišo in v nekaterih primerih tudi na njihove hišne ljubljenčke.

Tako lahko popotniki, ki nimajo največjega proračuna, pazijo na hiše ter tako brezplačno bivajo v določenem kraju, plačati si morajo le hrano in prevoz. Na spletu je že kar nekaj strani, preko katerih lahko poiščete varuško za svojo hišo oziroma postanete varuška za hiše. Med bolj priljubljenimi so Trusted Housesitters, Nomador in Luxury House Sitting.

Postanite varuška za hiše
Obstaja kar nekaj trikov, s katerimi lahko najdete cenejše nočišče.

Rezervirajte neposredno pri ponudniku

Čeprav se je v zadnjih letih zelo razširila ponudba spletnih strani, preko katerih je mogoče rezervirati nočišča na različnih destinacijah, je vse več ponudnikov pripravljenih ponuditi nižjo ceno gostom, ki rezervacijo opravijo neposredno pri njih.

Zakaj? To je povezano z več razlogi. V glavnem gre za to, da različne spletne strani, na katerih se lahko hoteli in drugi ponudniki oglašujejo, tem odvzamejo del dobička, ki ga dobijo z vsako rezervacijo oziroma jim zaračunajo letno ali mesečno naročnino za njihove storitve. Tako so cene nočitev običajno okoli 10 ali celo 20 % višje, kot če bi nočitev rezervirali neposredno pri ponudniku.

Izkoristite brezplačne vodene oglede

Vedno več mest in krajev ponuja vodene brezplačne oglede, med katerimi lahko povsem brezplačno oziroma v zameno za dobrodelne prispevke, odlično spoznate mesto. Številne tovrstne oglede organizirajo prostovoljna društva ali učenci turističnih smeri, ki želijo tako pridobiti nekaj dodatnih izkušenj.

V večini mest lahko o brezplačnih vodenih ogledih povprašate v lokalni turistični agenciji, kjer imajo običajno dovolj informacij o tovrstni ponudbi. Če pa bi svoj izlet raje načrtovali vnaprej, lahko uporabite spletno stran FreeTour na kateri je velika ponudba plačljivih in brezplačnih vodenih ogledov.

Brezplačni vodeni ogledi
Brezplačni vodeni ogledi so odličen način za spoznavanje mest.

Ne pozabite na turistične kartice

Še ena zelo razširjena ponudba, ki vam lahko pomaga prihraniti evro ali dva, so turistične kartice. Gre za kartice, ki so sicer plačljive, a vključujejo različne popuste ali brezplačne vstopnine za ogled določenih znamenitosti, za obroke v restavracijah in običajno tudi za brezplačen transport znotraj mesta.

Tovrstne turistične kartice običajno nosijo ime »Visit city card« ali »Discover city card«. Na voljo so v lokalnih turistično-informacijskih centrih.

Lokalno, lokalno, lokalno

Glavni nasvet, ki so ga popotniki ponudili leta 2017 je bilo koriščenje lokalnih dobrin. Zato se tudi v letu 2018 na svojih potovanjih pomešajte med lokalno prebivalstvo, uživajte v lokalni hrani, obiščite lokalne tržnice in spoznavajte lokalne običaje.

Tako bodo vaše počitnice zares zanimive in polne novih dogodivščin, običajno pa bo tudi vaša denarnica precej bolj zadovoljna, kot bi bila po obisku predelov, rezerviranih za turiste.

Lokalno, lokalno, lokalno
Uživajte v lokalni hrani, lokalni ponudbi in spoznavanju lokalnih običajev.

Obvezna oprema: brisača iz mikrovlaken

Nekoliko nenavaden popotniški nasvet, ki ga bodo razumeli predvsem tisti, ki se ga že poslužujejo, je spakiranje brisače iz mikrovlaken. Gre za zelo koristen pripomoček, ki zavzame le malo prostora (precej manj kot običajna brisača) in se neverjetno hitro suši, zaradi česar je koristen tako za uporabo na plaži, kot po tuširanju.

Ne pozabite zakaj potujete

Vsak potuje zaradi svojih lastnih želja – nekateri ker želijo spoznat čim več novih krajev, drugi ker želijo teden oddiha na plaži, tretjim je to vir zaslužka. V letu 2018 ne pozabite zakaj potujete in kaj bi na svojih potovanjih radi izkusili ter se izognite različnih turističnim pastem, socialnemu pritisku in splošno sprejetim standardom ter na svojem potovanju uživajte tako, kot želite sami.

Prijava Tripemento

ODGOVORITE

Prosimo, vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime