KAM NA SMUČANJE V LETU 2018

0
851
ogledov
Kam na smučanje v letu 2018

Ker je v Sloveniji letošnja zima zelo nepredvidljiva, se boste morali ljubitelji smučanja najverjetneje odpraviti na katera druga smučišča v Evropi. Preverite, katere smučarske destinacije so se uvrstile med najboljše predloge za smučanje v letu 2018!

Top destinacije za smučanje

Med najboljše destinacije za smučanje in druge zimske športe se že tradicionalno uvrščajo različna smučišča v Avstriji, Franciji, Italiji ter Švici in tako bo ostalo tudi v letu 2018. Nič čudnega, ko pa gre za visoko ležeča smučišča, kjer je kljub nenavadno visokim zimskim temperaturam snega na pretek.

Vendar pa sta se letos na seznam najboljših destinacij za smučanje uvrstili tudi Slovaška in Bolgarija, ki navdušujeta predvsem z ugodnimi cenami. Celoten seznam najboljših destinacij za smučanje preverite v nadaljevanju.

 1. Val Thorens, Francija

Spletna stran European Best Destinations je Val Thorens uvrstila na prvo mesto najboljših destinacij za smučanje v letu 2018. Destinacija si je laskavi naslov priborila že četrto leto, poleg tega pa se je znova uvrstila tudi v sam vrh najboljših smučišč za družine.

Turistično središče Val Thorens je nastalo v začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja in se že praktično od samega začetka uvršča med najbolj priljubljene destinacije ljubiteljev zimskih aktivnosti. V »mestu« se nahaja obilo restavracij, barov in hotelov, ne manjka pa niti drugih zabavnih kotičkov, namenjenih športu in sproščanju.

Val Thorens
Val Thorens je bil razglašen za najboljše smučišče v letu 2018; flickr.
 1. Alpe d`Huez, Francija

Lanski zmagovalec natečaja Najboljša destinacija za smučanje, je letos pristal na drugem mestu. Gre za še eno francosko središče, ki se ponaša s povsem novo infrastrukturo in bogato ponudbo različnih aktivnosti, zaradi česar so nad to destinacijo navdušeni tako najmlajši smučarji, kot tudi nekoliko starejši gosti.

Zanimivo je, da je Alpe d`Huez poznan predvsem kot poletna destinacija, saj se nanj že tradicionalno povzpnejo zagrizeni udeleženci kolesarske preizkušnje Tour de France. Vendar pa je čudovit tudi v zimskih mesecih, posebno če bivate v katerem od mnogih večjih hotelov, pred katerimi se nahaja velik termalni bazen.

Alpe d`Huez
Kljub temu, da je ta destinacija poznana kot poletno športno središče, je odlična ideja za smučarje; Wikimedia Commons.
 1. Livigno, Italija

Čeprav gre za eno izmed najtežje dosegljivih smučišč v Evropi, so obiskovalci enotni, da je smučišče več kot vredno truda. Livigno je na trenutke prava pravljična vasica, ki s svojimi lesenimi hiškami in resnim pomanjkanjem vozil izgleda, kot da je ostala nekje v preteklosti.

Vendar pa se lahko pohvali z izjemno infrastrukturo, privlačnimi cenami in odlično ponudbo različnih zimskih aktivnosti, v katerih bodo uživali tako mlajši ljubitelji smučanja, kot tudi večje skupine prijateljev. Še posebno priporočljiv je za manj izkušene smučarje, medtem ko bodo bolj izkušeni avanturisti lahko uživali v smučanju izven urejenih prog.

Livigno Italija
Livigno je nekoliko manj poznano smučarsko središče v Italiji; Wikimedia Commons.
 1. Kitzbühel, Avstrija

Ena izmed najbolj legendarnih destinacij v Avstriji in eno izmed najbolj prepoznavnih smučišč v Evropi je Kitzbühel. Tudi to smučišče se je že večkrat uvrstilo med najboljša smučišča v Evropi in bo brez dvoma navduševalo tudi v letu 2018.

Zanimiv je predvsem utrip kraja Kitzbühel, v katerem se na zanimiv način združujeta udobje luksuznih modernih hotelov ter pridih staromodnega srednjeveškega mesta. Seveda pa ne manjka številnih restavracij in lokalov, ki so pogosto povsem napolnjeni z nasmejanimi smučarji.

Kitzbühel Avstrija
Simpatični Kitzbühel navdušuje s svojo ponudbo in videzom; Wikimedia Commons.
 1. Chamonix-Mont-Blanc, Francija

Zagotovo najbolj poznano smučišče med smučarji, ki se ne bojijo izzivov, je Chamonix-Mont-Blanc. Smučarsko središče leži na vznožju najvišje gore v Evropi in je pravi raj za ljubitelje belih strmin, tako tistih, ki jih želijo premagovati na smučkah, kot tudi pohodnikov in ljubiteljev drugih zimskih športov.

K šarmu tega velikega smučarskega središča pripomorejo tudi številne zanimive žičnice in druge naprave, ki smučarje popeljejo do njihovega cilja. Gre za pravo mesto v malem, v katerem se nahaja tudi precej zabavnih aktivnosti, ki so namenjene tako odraslim, kot otrokom.

Chamonix-Mont-Blanc, Francija
Chamonix-Mont-Blanc slovi po nenavadnih žičnicah; Pixabay.
 1. Verbier, Švica

Švicarsko smučišče Verbier se ponaša z nekaterimi najbolj izjemnimi razgledi, ki jih ponujajo evropski vrhovi in snežne površine. Gre za središče, v katerem ne manjka različnih prog, nad katerimi bodo navdušeni tako začetniki kot tudi najbolj izkušeni smučarji. Mnogi ljubitelji tega smučišča trdijo, da gre za unikatno mešanico tradicionalnega alpskega smučarskega centra in za povsem unikatno zimsko središče.

Verbier, Švica
Verbier ponuja dih jemajoče razglede; flickr.
 1. Söll, Avstrija

Drugo največje smučarsko središče v Avstriji se ponaša z veliko ponudbo različnih nočišč in aktivnosti, zaradi česar je odlična izbira tudi za tiste popotnike, ki so nekoliko bolj na tesnem z denarjem, a bi kljub temu radi uživali v izjemnih smučarskih progah.

Ker gre za manjšo vasico, ki pa ima odlične povezave z drugimi smučišči v bližini (med drugim tudi s prej omenjenim Kitzbühel-om), je Söll odlična izbira za družine ali večje družbe, ki si poleg izjemne raznolikosti smučarskih prog želijo tudi nekoliko večje zasebnosti.

Söll, Avstrija
Söll je še eno avstrijsko središče, ki navdušuje z bogato ponudbo in dolgimi progami; Wikimedia Commons.
 1. Val d’Anniviers, Švica

Švicarska središča se sicer uvrščajo med najdražje smučarske destinacije v Evropi, vendar pa manjše vasice, ki ležijo tudi v dolini Val d’Anniviers, obiskovalce privabljajo z nekoliko nižjimi cenami, a prav takšno kvaliteto in ponudbo, ki so jo vajeni v drugih švicarskih središčih.

Predel Val d’Anniviers sestavlja šest turističnih predelov in več vasic, ki se ponašajo s simpatičnim lokalnim vzdušjem, pomešanim z vrvežem turistov vseh starosti in narodnosti. Poleg zares velike ponudbe različnih športnih in zabavnih aktivnosti, je ta predel Švice poznan tudi po odličnih vinih in okusni hrani.

Val d'Anniviers, Švica
V švicarskem predelu Val d’Anniviers boste našli številne vasice, kjer so cene bolj ugodne; Wikimedia Commons.
 1. St. Anton, Avstrija

Še eno avstrijsko smučarsko središče, ki ga mnogi označujejo za rojstni kraj modernega smučanja, se je do danes razvil v živahno smučarsko destinacijo, v kateri je dovolj zanimivih aktivnosti za vse generacije.

St. Anton je eno izmed največjih smučišč v Evropi, kjer je število prog že samo po sebi precejšnje, poleg tega pa ga ena izmed najbolj modernih infrastruktur povezuje s številnimi drugimi smučarskimi progami in destinacijami v okolici.

St. Anton, Avstrija
St. Anton je odlično izhodišče za raziskovanje smučarskih prog v okolici; Wikimedia Commons.
 1. Jasna, Slovaška

Za tiste, ki niste ljubitelji dolgotrajnih smučarskih avantur in vam bolj ustreza krajši oddih in manj naporno smučanje, je odlična izbira smučarsko središče Jasna na Slovaškem. Pravzaprav gre za majhno vasico, ki pa je obkrožena z izjemnimi progami.

V zadnjih letih je bila ta smučarska destinacija deležna obsežnih prenov. Zrasli so novi hoteli in vsa potrebna infrastruktura za številne zimske užitke, vendar pa so cene ostale med najnižjimi v Evropi. Čeprav se velikost tega smučišča ne more primerjati z ogromnimi smučišči v Alpah, je primerna destinacija za ljubitelje prostega smučanja.

Jasna, Slovaška
Med najboljše ugodnejše smučarske destinacije leta 2018 se je uvrstila Slovaška; Wikimedia Commons.
 1. Bansko, Bolgarija

Le redki Slovenci bi pomislili, da bi se na smučanje odpravili v Bolgarijo. Res je, da se ta država običajno ne more primerjati z novejšo infrastrukturo in luksuznimi namestitvami, ki jih je mogoče srečati v francoskih in švicarskih smučarskih središčih, a kljub temu ponuja ogromno priložnosti za sproščujoče zimske počitnice.

Smučarsko središče Bansko je glavno smučarsko središče Bolgarije. Ponaša se z ugodnimi cenami, urejenimi smučišči in veliko ponudbo zimskih aktivnosti ter simpatičnim starinskim mestnim središčem.

Bansko, Bolgarija
Leta 2018 pa naj bi več smučarjev privabila tudi Bolgarija; flickr.

ODGOVORITE

Prosimo, vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime