KATERA SLOVENSKA ZDRAVILIŠČA OBISKATI?

0
1071
ogledov
Slovenska zdravilišča

Iz tujine se mnogokrat sliši, da imamo Slovenci veliko srečo. Obkroženi smo z zavidljivo naravo in danostmi, ki so redke celo za precej večje države. Mnogi tujci pa hvalijo tudi našo termalno vodo, ki se ponaša s številnimi pozitivnimi zdravilnimi učinki. Preverite, katera slovenska termalna zdravilišča se vam splača obiskati.

Kaj so terme in kaj zdravilišča?

V Sloveniji se v povezavi z najrazličnejšimi bazenskimi kompleksi običajno pojavljajo trije izrazi – terme, toplice in zdravilišča. Medtem ko je uporaba izrazov terme in toplice prosta, torej vezana predvsem na termalno vodo, s katero se napajajo bazeni v kompleksih, je uporaba izraza zdravilišče regulirana. To pomeni, da lahko naziv zdravilišče nosijo le točno določeni ponudniki.

Tako imamo v Sloveniji, kljub skoraj 90-im termalnim izvirom, le 15 zdravilišč. Ta so del javne zdravstvene mreže in ponujajo možnost, da se v njih opravlja zdravstvene storitve, povezane z medicinsko rehabilitacijo bolnikov in poškodovancev.

V nadaljevanju spoznajte ponudbo prvih sedmih slovenskih zdravilišč in preverite, komu so namenjena ter kakšne pozitivne učinke prinaša termalna voda, ki napaja njihove bazene. Preostala slovenska zdravilišča so opisana v drugem delu objave.

Terme Čatež

Terme Čatež se brez dvoma uvrščajo v sam vrh najbolj poznanih slovenskih kopališč, predvsem zaradi zares raznolike ponudbe notranjih in zunanjih bazenov, v katerih lahko uživajo vse generacije. Poleg tega pa imajo tudi bogato tradicijo zdraviliškega turizma.

Kot je zapisano na uradni spletni strani, so bili termalni izviri s pridom izkoriščani že pred dobrimi 200 leti in njihova moč očitno ne pojenja niti danes. Termalna voda je zaradi svoje temperature in mineralne sestave najbolj primerna za tiste, ki okrevajo po poškodbah in operacijah gibalnega sistema ali po športnih poškodbah ter za tiste, ki trpijo zaradi revmatskih obolenj ali okrevajo po možganski kapi.

Kljub temu, da se Terme Čatež že leta uvrščajo med najbolj priljubljene destinacije za zimski oddih, so uporabniki strani Trip Advisor zapisali kar nekaj kritik na račun visokih cen in pomanjkljive ponudbe. Povprečna ocena term je tako trenutno 3,5 zvezdic.

Cena celodnevne kopane karte za odrasle: 13 € (17 € med vikendom in med prazniki)
Cena celodnevne kopane karte za otroke: 10,5 € (13 € med vikendom in med prazniki)

Terme Čatež
Termalna riviera v Termah Čatež; Last slike: Terme Čatež.

Terme Dobrna

Terme Dobrna so najstarejše termalno zdravilišče v Sloveniji. Pozitivne učinke zdravilne vode so s pridom izkoriščali že v začetku 15. stoletja, že dolgo pred tem pa so se nad vročo vodo navduševala tudi druga ljudstva, ki so živela na tem področju. Kljub temu, da sodijo med slovenska zdravilišča z najdaljšo tradicijo, so med ljudmi manj poznane in zaradi tega primerne tudi za tiste, ki si želite nekoliko bolj mirnega oddiha.

Voda v Termah Dobrna je posebno primerna za ljudi, pri katerih se pojavljajo bolezni srca in ožilja ali nevrološke težave, pa tudi za tiste, ki trpijo zaradi težav z dihali. Zanimiva lastnost termalne vode je njena visoka vsebnost kalcijevih ionov, zaradi katerih je izredno učinkovita pri odvajanju vode iz telesa ter lahko pomaga celo pri izločitvi ledvičnih in žolčnih kamnov.

Cena celodnevne kopane karte za odrasle: 13 € (15 € med vikendom in med prazniki)
Cena celodnevne kopane karte za otroke: 7,90 € (8,90 € med vikendom in med prazniki)
Cena celodnevne kopane karte s kosilom: 21,90 € (23,90 € med vikendom in med prazniki)
Cena otroške celodnevne kopane karte s kosilom: 15,90 € (16,90 € med vikendom in med prazniki)

Terme Dobrna
Notranji bazen v Termah Dobrna; last slike: Terme Dobrna.

Zdravilišče Dolenjske Toplice

Tudi Zdravilišče Dolenjske Toplice se lahko pohvali s termalno vodo, ki je priporočljiva za okrevanje po poškodbah in boleznih gibalnega sistema, za paciente s težavami srca in ožilja ter tiste, ki okrevajo za posledicami nevroloških težav. Oddih pa bo koristil tudi tistim, ki imajo težave z dihali.

Zdravilišče Dolenjske Toplice prav tako sodi med manjša termalna središča, v katerem bodo bolj uživali ljubitelji mirnejšega termalnega oddiha ter tisti, ki bi se poleg namakanja radi odpravili tudi na raziskovanje okolice. V zanimivi ponudbi paketov pa lahko najdete tudi programe zdravega hujšanja in razstrupljanja telesa. Na strani Trip Advisor je zdravilišče ocenilo 20 uporabnikov, ki so mu namenili povprečno oceno 4,5 zvezdic.

Cena celodnevne kopane karte za odrasle: 10 €
Cena celodnevne kopane karte za otroke: 8 €
Cena celodnevne kopane karte s kosilom: 18 € (20 € med vikendom in med prazniki)
Cena otroške celodnevne kopane karte s kosilom: 12 €

Dolenjske Toplice
Takšen notranji bazen pa pričakuje obiskovalce Dolenjskih Toplic; last slike: Dolenjske Toplice.

Zdravilišče Strunjan

Eno izmed najbolj unikatnih zdravilišč v Sloveniji je Zdravilišče Strunjan. Za razliko od drugih slovenskih zdravilišč, ki se ponašajo z zdravljenjem s pomočjo termalne vode, lahko obiskovalci tega zdraviliškega kompleksa uživajo v darovih morja. Zdraviliški rituali in tretmaji temeljijo na uporabi morske vode, morskega blata, alg ter nezamenljive morske soli.

Ena izmed bolj zanimivih ponudb Zdravilišča Strunjan je paket »Obvladajmo stres, živimo umirjeno«, ki združuje bivanje v prijetni morski klimi in učenje tehnik sproščanja, od česar boste zagotovo profitirali tako na kratki, kot na dolgi rok.

Cena celodnevne kopane karte za odrasle: 10 €
Cena celodnevne kopane karte za otroke: 8 €
Cena celodnevne kopane karte s kosilom: 18 € (20 € med vikendom in med prazniki)
Cena otroške celodnevne kopane karte s kosilom: 12 €

Zdravilišče Strunjan
Ogrevana morska voda v Zdravilišču Strunjan; last slike: Zdravilišče Strunjan.

Zdravilišče Šmarješke Toplice

Zdravilišče Šmarješke Toplice je v lasti Term Krka, prav tako kot prej omenjeni zdravilišči Strunjan in Dolenjske Toplice, zaradi česar je tudi ponudba paketov tega zdravilišča precej podobna ponudbam preostalih dveh zdravilišč. Ponovno gre za nekoliko manjše terme, odlične za miren oddih ali za uživanje z družno.

V tem zdravilišču boste našli tudi velneški center, ki ponuja zelo raznoliko ponudbo storitev, namenjenih vzpostavljanju fizičnega in psihičnega dobrega počutja. Za to skrbi tudi pet bazenov s termalno vodo, od katerih se en nahaja neposredno nad termalnim vrelcem in zagotavlja najboljši izkoristek zdravilnih učinkovin vode. Terme so v zadnjih letih prejele odlične ocene obiskovalcev. Na podlagi 51-ih oddanih mnenj so bile ocenjene s povprečno oceno 4,5 zvezdic.

Cena celodnevne kopane karte za odrasle: 10 €
Cena celodnevne kopane karte za otroke: 8 €
Cena celodnevne kopane karte s kosilom: 18 € (20 € med vikendom in med prazniki)
Cena otroške celodnevne kopane karte s kosilom: 12 €

Zdravilišče Šmarješke Toplice
Zdravilišče Šmarješke Toplice vabi s svojo zdravilno termalno vodo; last slike: Zdravilišče Šmarješke Toplice.

Thermana Laško

Verjetno najbolj znano slovensko zdravilišče je Thermana Laško. Gre za eno izmed redkih zdravilišč, ki se zares usmerja v zagotavljanje najbolj kvalitetne in primerne ponudbe za vse, ki želijo okrevati po poškodbi ali bolezni. Bogata ponudba programov se osredotoča predvsem na področje fizioterapije in delovne terapije.

Sicer pa tudi v Thermani Laško ne manjka zanimivih programov, namenjenih sproščanju, terapijam ter preporodu. Med zanimivejše ponudbe sodi »Šola proti bolečnini v križu«, ki je sicer namenjena manjšim skupinam. Poleg programov se lahko obiskovalci izkoristijo zdravilne učinkovine vode v 4 bazenih ali preizkusijo Kneippov kotiček oziroma se prepustijo razvajanju v velnesu ali svoje telo poživijo s tretmajem pitja termalne vode.

Cena celodnevne kopane karte za odrasle: 13 € (16 € med vikendom in med prazniki)
Cena celodnevne kopane karte za otroke: 8 € (10 € med vikendom in med prazniki)
Doplačilo za kosilo: 10 € (8 € za otroke)

Thermana Laško
Eno od najbolj priljubljenih zdravilišč je Thermana Laško; last slike: Thermana Laško.

Terme Lendava

Terme Lendava pa so zagotovo terme, ki najbolj presenečajo. Nahajajo se namreč »na robu« Slovenije, kamor zaide le malo slovenskih obiskovalcev, zaradi česar so mnogokrat (povsem neupravičeno) spregledane.

Tiste obiskovalce, ki jih obiščejo, običajno preseneti parafirana termalna voda, ki ima prav posebno kemično strukturo, s posebnimi zdravilnimi učinki za premagovanje težav z gibanjem, koristna pa je tudi v primeru težav s ščitnico, dihali ter kožnimi tegobami. V Centru zdravja Term Lendava so za vse obiskovalce pripravili veliko ponudbo vnaprej izdelanih paketov ter rehabilitacijsko ponudno za mnoge zdravstvene tegobe.

Cena celodnevne kopane karte za odrasle: 9,40 €
Cena celodnevne kopane karte za otroke: 7,40 €
Cena celodnevne kopane karte s kosilom: 15 €
Cena otroške celodnevne kopane karte s kosilom: 12 €

Terme Lendava
En od notranjih bazenov v Termah Lendava; last slike: Terme Lendava.

ODGOVORITE

Prosimo, vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime