ZANIMIVE TRADICIONALNE PRIREDITVE V SLOVENIJI

0
1876
ogledov
Zanimive tradicionalne prireditve v Sloveniji

Še ne veste kam bi se odpravili v prihajajočem letu? Zakaj pa ne bi letos raziskovali kar Slovenije? Mnogokrat slišimo, da se v naši mali državi ne dogaja veliko in da smo preprosto premajhni, da bi lahko ponudili toliko, kot ponujajo druge države. Vendar pa je to daleč od resnice, še posebno če gre soditi po številu zanimivih dogodkov, ki se bodo v Sloveniji zvrstili v prihajajočem letu. Preverite zanimive tradicionalne prireditve v Sloveniji, ki se vam jih splača obiskati v posameznih mesecih leta 2018!

Januar

Čeprav se januar že poslavlja, še ni prepozno za obisk enega izmed bolj zanimivih zimskih dogodkov – gradnje Gradov kralja Matjaža. Gre za tradicionalni dogodek, ki se vsako leto ob kocu januarja odvije v Črni na Koroškem. Dogodek je posvečen obujanju legende o kralju Matjažu, ki menda še vedno spi nekje pod Peco. No, do sedaj ga čudoviti snežni gradovi še niso zvabili iz njegovega počivališča – morda pa jim to uspe letošnje leto.

Sicer pa v januarju in februarju v Sloveniji ne manjka tudi drugih zanimivih zimskih dogodkov. Med temi ne gre brez omembe »starinskega smučanja«, ki se letno zvrsti na skoraj vsakem lokalnem smučišču. Gre za dogodek, ko lahko iz omar potegnemo smuči naših starih staršev in vidimo, če še vedno »delujejo«.

Seveda pa je januar tudi mesec, ko se zvrstijo nekoliko bolj moderna smučarska tekmovanja. Seveda ne gre brez omembe tradicionalne Zlate lisice ter različnih prvenstev v Pokljuki.

Februar

Leta 2018 bo osrednji dogodek meseca februarja pustovanje. Čeprav je v Sloveniji ponudba tradicionalnih pustovanj zelo velika in imamo tudi celo vrsto najrazličnejših pustnih mask, značilnih za določene regije in kraje, zagotovo ne gre izpustiti največjega pustovanja v Sloveniji – Kurentovanja na Ptuju (2. – 13.2.2018) ter znamenite Butalske veselice v Cerknici (8. – 18.2.2018).

Kurentovanje
Med najbolj zanimive februarske prireditve se zagotovo uvršča tudi Kurentovanje.

Tisti najbolj pogumni, ki boste v januarju dodobra zvadili smučanje s starimi smučmi, pa se lahko 10. februarja 2018 udeležite že 18. mednarodnega tekmovanja v Smučanju po starem, ki se bo odvilo v Škofji Loki. Za obilo smeha in zabave bo brez dvoma poskrbljeno!

Marec

Po tem, ko bodo pustne šeme odgnale (trenutno še nič kaj hudo) zimo, bo nastopil čas pomladi in prvih ljubezni – marec namreč prinaša Gregorjevo! Star poganski praznik, ki se je do danes obdržal predvsem kot dan, ko »se ptički ženijo« prinaša tradicionalne spuste ladjic in luči po številnih slovenskih potočkih in rekah.

Osrednja prireditev ob Gregorjevem prihaja iz Tržiča, kjer bodo tudi letos, 11. marca, organizirali »Vuč u vodo« oziroma spust luči po vodi. Tovrstno tradicijo pa so prevzeli tudi mnogi drugi gorenjski kraji, pa tudi prestolnica.

April

Letošnjega aprila pa bo vse v znamenju Velike noči. Ta se bo namreč odvila že v začetku meseca in bo s sabo prinesla kar nekaj različnih dogodivščin, namenjenih predvsem otrokom. Tako se bodo lahko ti podali na najrazličnejše love za skritimi pirhi ali pa bodo ustvarjanje pirhov osvojili kar sami.

Tradicionalne prireditve ob Veliki noči zajemajo različna bogoslužja, organizirane pohode, razstave čudovitih pirhov, ki so v različnih predelih Slovenije pravi mojstrski umetniški izdelki ter redke primere obuditve tradicionalnih običajev, kos to trkanje z jajci in ciljanje jajc.

Maj

Če začetek aprila prinaša praznik, ki ga običajno preživimo v družinskem krogu, ob dobro obloženi mizi, pa začetek maja prinaša praznik, ki ga običajno preživimo z družbo prijateljev, na katerem izmed tradicionalnih kresovanj.

Vsako leto prvomajski kresovi zagorijo v skoraj vseh večjih mestih po Sloveniji (in seveda v večini nekoliko manjših krajev) ter ponudijo številne odlične priložnosti za prijetno druženje ob izbrani glasbi najrazličnejših glasbenih skupin. Osrednje kresovanje bo že tradicionalno potekalo na Rožniku, na predvečer prvega maja.

Prireditve maj
Zadnji dan aprila oziroma na predvečer prvega maja se bodo odvijala tradicionalna kresovanja.

Junij

Če je prvih nekaj mesecev leta običajno bolj skromnih kar se tiče ponudbe tradicionalnih dogodkov, pa se junija to povsem spremeni. V juniju se namreč zvrsti kar nekaj zanimivih tradicionalnih prireditev, ki jih preprosto ne bi smeli zamuditi.

Prvi vikend junija ne smete izpustiti Praznika češenj, ki se bo že tradicionalno odvil v Brdih. Gre za skupek različnih prireditev, ki se bodo odvijale tako med 2. in 3. junijem, kot tudi med 9. in 10. junijem. Poleg tega, da na prireditvi ne bo manjkalo odlične hrane, boste lahko spoznali tudi mnoge lokalne kmečke običaje.

Tretji vikend junija, med 15. in 17. junijem, pa bo v vsem svojem čaru zasijala idrijska čipka. Znova bo namreč na sporedu Festival idrijske čipke, na katerem ne bo manjkalo prireditev, posvečenih predstavitvi tehnike izdelave in različnih motivov enega izmed najbolj slavnih slovenskih izdelkov.

Le tri dni po zaključku Festivala idrijske čipke pa bo čas za novo tradicionalno slovensko prireditev – Jurjevanje. Najstarejši folklorni festival v Sloveniji bo Belo krajino zavzel med 20. in 24. junijem ter bo brez dvoma privabil številne zanimive nastopajoče in radovedne obiskovalce.

Še preden se bo Jurjevanje dokončno poslovilo, bo čas za izlet v Škofjo Loko. Tam se bodo na ulice podali zanimivi liki iz bogate zgodovine enega izmed najlepših slovenskih mest. Odvijal se bo namreč tradicionalni Historial.

En izmed bolj odmevnih dogodkov, ki se običajno začno zadnji teden junija, je tudi Festival Lent, ki že desetletja navdušuje z bogatim glasbenim in folklornim dogajanjem.

Festival Lent
Junija ne bo manjkalo zanimivih dogodkov. En izmed opaznejših je Festival Lent.

Julij in avgust

Poletni večeri, ki se bodo (vsaj predvidoma) začeli junija pa bodo otvorili tudi bogato poletno sezono najrazličnejših dogodkov. V juliju in avgustu bodo različni kraji po Sloveniji gostili tradicionalne srednjeveške dneve, manjkalo pa ne bo niti glasbenih in umetniških prireditev ter drugih zanimivih dogodkov, ki jih boste lahko našli na našem koledarju dogodkov.

Posebne omembe je vreden Etno vikend v Bohinju. Tradicionalna prireditev je posvečena obuditvi prave tradicionalne gorenjske poroke ali »Kmečke ohceti«, z vsemi nujnimi spremljevalnimi dogodki, med katerimi je zagotovo najbolj priljubljeno vasovanje. Letos bo prireditev na sporedu 28. in 29. julija.

September

Septembra, ko se poletje že preveša v jesen in se otroci odpravijo nazaj v šolske klopi, je čas, da se pestro poletno dogajanje prevesi v nekoliko bolj lenobno jesensko vzdušje. V tem času se v mnogih krajih po Sloveniji festivalsko dogajanje počasi zaključuje, vikendi pa so obarvani bolj kulinarično in »pivsko«.

Tudi septembra pa ne gre brez omembe Bohinja. V Uncu se namreč proti koncu meseca, letos 23. septembra, zvrsti največji praznik Bohinja – Kravji bal. To je zagotovo ena izmed bolj zanimivih slovenskih prireditev, na kateri ne manjka zanimivega dogajanja in pestrega glasbenega izbora.

Konec septembra, natančneje 29. septembra, pa se bo v Mariboru začel Festival stare trte, ki bo že tradicionalno otvoril bogato glasbeno, kulturno in kulinarično dogajanje, ki se bo stopnjevalo vse do velikega Martinovanja.

Oktober

Oktobra seveda ne bo šlo brez vseh mogočih prireditev, povezanih z vinom oziroma vsaj s pobiranjem grozdja in prikazom tradicionalnih vinogradniških običajev.

Poleg tega pa je vsako leto oktobra na sporedu tudi osrednja gledališka prireditev leta – Borštnikovo srečanje. To bo letos na sporedu med 19. in 28. oktobrom.

Konec oktobra pa se bo prevesil v nekoliko bolj strašljivo dogajanje. Že pred leti se je namreč k nam razširil običaj praznovanja Noči čarovnic in zagotovo tudi letos ne bo manjkalo različnih strašljivih plesov in drugih strašljivo-zabavnih dogodkov.

Tradicionalne prireditve oktober
Oktobra ne bo manjkalo prireditev, posvečenih vinu.

November

November pa je znova tisti mesec, ko večina ljudi živi za en sam osrednji dogodek – martinovanje. Dogodki, povezani s praznovanjem martinovega se bodo znova zvrstili v vseh večjih mestih, tudi letos pa bo največje Martinovanje v Mariboru. To se bo že tradicionalno začelo 11.11. ob 11:11 uri.

Več o martinovanju in običajih, povezanih s tem praznikom, si lahko preberete v objavi Bliža se martinovanje.

December

In še preden se bomo do dobra zavedali, bo pred nami veseli december, z vsemi mogočimi božičnimi sejmi, pravljičnimi deželami za otroke in obiski vedno razposajenih »Dobrih mož«. Ponudba dogodkov v decembru je vsako leto večja in mesta že prav tekmujejo v tem, kdo se bo lahko pohvalil z lepšo okrasitvijo in bolj zanimivim glasbenim programom.

Nekaj dogodkov, ki so se zvrstili na lanski božični večer lahko najdete na tej povezavi, aktualni dogodki letošnjega leta pa bodo še pravi čas objavljeni v koledarju dogodkov.

Za več aktualnih objav se prijavite na naše e-novice!

Prijava Tripemento

ODGOVORITE

Prosimo, vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime