KATERIM DESTINACIJAM SE V LETU 2018 IZOGIBATI

0
463
ogledov
Katerim destinacijam se v letu 2018 izogibati

V poplavi odličnih predlogov za destinacije, ki bi jih morali obiskati v letu 2018, smo za vas pripravili nekoliko drugačen seznam. Tokrat preverite, katerim 12 destinacijam se v letu 2018 izogibati, zakaj in za katere kraje jih zamenjati.

Otok Skye, Škotska

Škotski otok Skye je največji in najbolj severni otok škotskega otočja ter ena izmed najbolj čudovitih destinacij na Škotski. Na otoku lahko občudujete vse – od značilne severne obale z valovitim morjem, do velikega gorovja, ob vznožju katerega prevladuje tipično škotsko domačno vzdušje. Največje mesto na otoku je slikovito ribiško mestece Portree.

Kljub temu, da je otok opisan kot ena izmed najbolj prijetnih in slikovitih destinacij na Škotskem, je vse preveč poln turistov, ki se nanj zgrinjajo v želji po odkrivanju lepot otoka in spoznavanju tradicionalnega načina življenja. Zaradi velike množice turistov, med katerimi je mnogo takih, ki so domačinom v preteklosti povzročali sive lase, je potovanje na otok letos odsvetovano. Če se boste že odpravili tja, se izognite glavni sezoni v poletnih mesecih. CNN Travel priporoča še, da se raje odpravite na bližnje in manj obiskane otoke Rum, Muck, Eigg ali Jura.

Otok Skye
Škotski otok Skye je najbolje obiskati izven glavne turistične sezone; flickr.

Barcelona, Španija

Kdo bi si mislil, da se bo na seznamu destinacij, ki se jim je v letu 2018 bolje izogibati znašla tudi tako ikonična destinacija kot je Barcelona? Turisti iz cela sveta preprosto obožujejo prestolnico Katalonije in eno izmed najlepših mest Evrope – medtem pa domačini vse manj obožujejo turiste.

Velike množice vse prej kot potrpežljivih turistov so v zadnjih letih močno razburile domačine, ki se poleg nepopisne gneče soočajo še z notranjimi konflikti in naraščajočo željo po samostojnosti. Leto 2017 je prineslo precej napetosti, ki bi se prav lahko nadaljevala in stopnjevala tudi v letu 2018.

Zaradi tega je bolje, da se Barceloni letos izognete oziroma da se izognete vsaj najbolj turističnim predelom ter delom, kjer bi lahko nastali protesti. Odlična možnost je, da namesto Barcelone obiščete čudovito in manj obiskano Valencio.

Barcelona
Čudovita Barcelona ni najboljša izbira za potovanje v letu 2018; Pixabay.

Dubrovnik, Hrvaška

Čeprav čudoviti Dubrovnik marsikateri spletni turistični portal uvršča med top počitniške destinacije – na primer tudi Rough Guides, katerega priporočila lahko preberete tukaj – drugi portali priporočajo, da se mu letos izognete. Zakaj?

Nobena skrivnost ni, da se je Hrvaška v zadnjih letih prebila na seznam najdražjih turističnih destinacij in da je Dubrovnik med vsemi njenimi mesti v samem vrhu najdražjih počitniških destinacij. Poleg tega ima obmorsko mesto značilne ozke ulice, ki se ob navalu turistov spremenijo v prenatrpane, vroče ulice, po katerih se le s težavo prebijete do morja.

Najbolj je, da se v prenatrpani Dubrovnik odpravite samo na izlet, svoje počitnice pa rezervirate v kateri od bližnjih destinacij.

Dubrovnik
Priljubljeni Dobrovnik je v poletnih mesecih prepoln turistov.

Benetke, Italija

Še ena od najbolj ikoničnih destinacij v naši bližini so Benetke. Mesto, ki ima prav poseben čar in se že dolgo uvršča na praktično vsak seznam mest, ki jih morate v svojem življenju obiskati, se v zadnjih letih utaplja v množici turistov. Ne le, da so ti popolnoma ohromili mesto in poskrbeli za zares dolge čakalne vrste in navite cene, uspelo jim je celo pregnati večino stalnih prebivalcev.

Benetke se tako že nekaj časa borijo z zasoljenimi cenami nepremičnin in nevzdržnim načinom življenja, ki poleg vsakoletnih poplav in značilne vlage, zajema še neopisljive množice turistov – vse to so razlogi, da ljudje mesto vztrajno zapuščajo.

Če se že odločate za obisk Benetk, izberite čas, ko je turistov manj. Poletja so v Benetkah zares nevzdržna, še posebno ob visokih temperaturah, ki smo jim bili priča v zadnjih letih. Odlična alternativa so druga mesta, ki so nastala ob vodi, na primer francosko mesto Annecy.

Benetke
Ena izmed najbolj romatičnih destinacij sveta se bori s številnimi težavami; Wikimedia Commons.

Santorini, Grčija

Santorini je brez dvoma ena najbolj prepoznavnih destinacij v Grčiji. Značilne bele hiške, nebeško morda voda in nepozabni sončni zahodi so le del čara te destinacije. In čeprav gre za še eno destinacijo, ki jo v svojem življenju ne bi smeli izpustiti, se ji je v letu 2018 bolje izogibati.

Številne križarke, ki se vsakodnevno ustavljajo na otoku in turisti, ki zasedejo prav vsak prosti kotiček mesta, so glavna težava Santorinija. Namesto tega otoka se vam bolj splača obiskati katerega od bližnjih grških otokov, na katerih boste lahko uživali v bolj sproščujočem vzdušju in večji zasebnosti.

Santorini
Sončni zahod na Santoriniju si želi ogledati preveliko število turistov; flickr.

Butan

Če je imel seznam, katerim destinacijam se v letu 2018 izogibati, do sedaj neko značilno rdečo nit v obliki velike prepoznavnosti in množice turistov, vas bo verjetno presenetila naslednja destinacija na tem seznamu: Butan. Čeprav gre za eno manj poznanih in manj obiskanih destinacij sveta, bi lahko v letošnjem letu tam naleteli na kar nekaj težav.

Kljub manjši prepoznavnosti se priljubljenost destinacije viša. To pa zelo skrbi lokalne oblasti, ki načrtujejo dodatno zaostritev pogojev za njen obisk. Poleg tega, da boste za obisk te nenavadne destinacije v Himalaji odšteli kar nekaj denarja, saj boste potrebovali posebno vizo, je povsem mogoče, da bo vaše potovanje predčasno prekinjeno. V času obiska pa boste morali spoštovati kar nekaj strogih pravil glede obnašanja v državi ter svoje potovanje organizirati s pomočjo katere od uradno potrjenih turističnih agencij, ki ima ustrezno dovoljenje.

Butan
Lokalne oblasti načrtujejo zaostritev pogojev za obisk Butana; Wikimedia Commons.

Taj Mahal, Indija

Pa se vrnimo nazaj k najbolj ikoničnim destinacijam sveta. Arhitekturni čudež Taj Mahal je zagotovo še ena od destinacij, ki bi jih morali v svojem življenju obiskati. Vendar pa boste tudi v bližini te znamenitosti najverjetneje naleteli na neverjetno množico turistov, ki se dnevno zgrinja v bližino ene izmed najlepših stavb sveta.

Glavni nasvet, ki ga lahko upoštevate pri obisku Taj Mahala je, da ga obiščete v zelo zgodnjih jutranjih urah, še preden se večina turistov zbudi. To je verjetno edini čas, ko boste lahko v bližini znamenite stavbe uživali v (vsaj delnem) miru.

Taj Mahal
Enega izmed najbolj slavnih arhitekturnih presežkov vsako leto obišče neverjetno število turistov; Pixabay.

Gora Everest, Nepalska stran

Tisti, ki ste kadarkoli razmišljali o tem, da bi obiskali in osvojili Everest, se verjetno zelo dobro zavedate nevarnosti, ki jih takšen podvig prinaša. Kljub temu, da gre za eno izmed najbolj zahtevnih fizičnih preizkušenj na svetu, pa to očitno ne odvrača vedno večjega števila ljudi, ki se odločajo, da bodo osvojili tega velikana.

Naraščajoče število ljudi pa je s sabo prineslo tudi nove omejitve, ki so posledica naraščajočega števila smrtnih žrtev in poškodovancev. Praktično vsako leto je sprejeta katera od novih omejitev in povsem realno je pričakovati, da bo nove omejitve prineslo tudi letošnje leto. Preden se odpravite zato podrobno preverite, katere pogoje je potrebno izpolnjevati (in koliko boste morali odšteti) za dovoljenje, ki ga potrebujete za vzpon.

Gora Everest
Kljub temu, da gre za eno izmed najtežjih fizičnih preizkušenj, število osvajlcev gore Everest vztrajno narašča; Pixabay.

Machu Picchu, Peru

Še ena od najbolj znamenitih destinacij sveta je znameniti Machu Picchu. Tudi ta se je v letošnjem letu znašel med destinacijami, ki bi se jim morali izogibati, predvsem zaradi vedno večjega števila turistov, ki se tja zgrinjajo.

Perujske oblasti so lani sprejele nekatere ukrepe, ki jih je potrdil tudi UNESCO, s katerimi želijo zmanjšati število turistov, ki znamenitost vsako leto obiščejo. Čeprav številni tovrstni ukrepi obstajajo predvsem na papirju, je smiselno pričakovati, da bi lahko v prihajajočem letu prinesli določene zaostritve – tako v smislu postavitve omejitev ogledov, kot tudi v smislu dodatnega plačila za ogled.

Machu Picchu
Najbolj znamenito mesto Azteškega kraljestva je pretirano oblegano.

Galapaško otočje, Ekvador

Verjetno niste pričakovali, da se bo na seznamu destinacij, ki se vam jih v letu 2018 ne splača obiskati, znašel tudi en izmed najbolj »neprijaznih« predelov sveta – Galapaško otočje. Čeprav je bilo v preteklosti število ljudi, ki so otočje obiskovali, omejeno predvsem na različne ljubitelje in dobre poznavalce narave ter raznolikih živalskih vrst, se je situacija v zadnjem času spremenila.

In naraščajoče število turistov, med katerimi je vse ljudi, ki ne znajo spoštovati edinstvenosti tega kraja, je vodilo v zaostritev pravil za turiste. Tako je potrebno pred vstopom na Galapaško otočje upoštevati kar nekaj pravil, med bivanjem na otoku pa strogo slediti navodilom, ki so jih razpisali skrbniki naravnega parka.

Galapaško otočje
Celotno območje Galapaškega otočja je zaščiteno, zaradi česar je potrebno spoštovati določena pravila; Pixabay.

Cinque Terre, Italija

Slikovite barvite hiše, ozke ulice, slastna italijanska hrana in brezskrbno raziskovanje ter uživanje ob kozarcu vina… vse to smo nekoč povezovali z enim izmed najbolj slikovitih predelov Italije – Cinque Terre. Vendar pa je realnost danes precej drugačna.

Ozke ulice so natlačene z izgubljenimi turisti z njihovimi prepogostimi postanki za slikanje, v vonju italijanske hrane lahko uživate predvsem v dolgih vrstah, ki se vijejo pred predragimi restavracijami, turisti pa naj bi bili odgovorni celo za povečano nevarnost, povezano z naraščajočim številom odlomljenih skal in manjših plazov.

Če si želite obiskati ta slikoviti predel Italije je pravi čas za obisk brez dvoma izven poletnih mesecev!

Cinque Terre
Slikovite Cinque Terre sodijo med najbolj priljubljene turistične destinacije; Pixabay.

Antarktika

Še ena izmed destinacij, ki jo na seznamu Katerim destinacijam se v letu 2018 izogibati, verjetno ne bi pričakovali je Antarktika. Na njem pa se je znašla iz zelo resnega in dobro utemeljenega razloga – turisti namreč resno ogrožajo naravni habitat tega unikatnega dela sveta.

Ni namreč skrivnost, da se podnebje hitro in vidno spreminja, kar je še posebno vidno na tem odročnem predelu sveta. Zaradi naraščajočega števila turistov in njihovega nenadzorovanega vpliva na pokrajino, se že letos obetajo resne omejitve, ki jih je pred potovanjem brez dvoma dobro temeljito preveriti.

Antarktika
Odmaknjena Antarktika je vse bolj priljubljena točka turistov; flickr.

ODGOVORITE

Prosimo, vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime