OD KOD IZVIRAJO TRADICIJE PUSTOVANJA

0
415
ogledov
Od kod izvirajo tradicije pustovanja

Pust je v zadnjih letih tesno povezan s tradicijo šemljenja oziroma maskiranja, ki ga večina povezuje z zabavo in obiskovanjem različnih pustnih karnevalov. Vendar pa je bil skozi zgodovino pust vse kaj drugega. Ali veste kdaj se je začelo praznovanje pusta, kakšno tradicijo ima in od kod izvirajo tradicije pustovanja?

Pustovanje in post

Čas pusta se vsako leto spreminja in čeprav ne gre za »uradni« slovenski praznik oziroma dela prost dan, je za mnoge en izmed najbolj priljubljenih praznikov ter priljubljenih dogodkov. V mnogih slovenskih mestih, pa tudi v marsikaterem delu sveta, se mestne ulice v času pusta spremenijo v barvit »živ-žav«, na katerem ne manjka raznovrstnih mask ali šem.

Pričetek pustnega obdobja je odvisen od tega, na kateri dan pade velika noč. V Sloveniji velja pravilo, da veliko noč praznujemo prvo nedeljo po prvi pomladni polni luni, pustna nedelja pa praviloma pade na nedeljo, sedem tednov pred velikonočno nedeljo. Pustna nedelja sicer v sami tradiciji pustovanja nima velikega pomena – je zgolj nedelja pred bistveno pomembnejšo pepelnično sredo oziroma pred pustnim torkom. No, seveda pa je danes to tudi dan, ko se odvija večina pustnih povork in karnevalov.

Pustni torek in pepelnična sreda

Pepelnična sreda je dan, na katerega se začne velikonočni ali veliki post, ki traja vse do velike noči ter predstavlja eno izmed pomembnejših obdobji v krščanski veri. Dan pred začetkom velikega posta, torej pustni torek, je bil nekoč čas za zadnjo veliko pojedino, pa tudi za spoved in priznanje svojih grehov, seveda z željo, da bomo v času posta živeli bolj »v skladu s krščanskimi nauki«.

Pustni torek in pepelnična sreda
Uprizoritev boja med pustnim torkom in pepelničjo sredo; Wikimedia Commons.

Čeprav danes pust povezujejo predvsem z maskami in maskiranjem je bil to pravzaprav praznik, namenjen hrani. Pred obdobjem posta je bilo namreč potrebno porabiti zaloge hrane, ki bi se lahko v času posta pokvarila. Tako se je v tednu pred postom, torej v času pusta, jedlo predvsem jedi iz jajc, mleka in masla, pogosto tudi mesa – predvsem palačinke, vaflje, omlete (tradicionalno z maščobo pujsa) in podobne jedi. Zaradi tega ima pustni torek veliko različnih pomenov – ponekod sovpada z Dnevom palačink (predvsem na Irskem in Veliki Britaniji), ponekod ga imenujejo Mastni torek.

Dan palačink
Še danes se po mnogih delih sveta na pustni torek uživa palačinke. Verjetno imajo podoben pomen tudi krofi. Wikimedia Commons.

Prvi pustni karneval

Od kod izvira tradicija velikega pustnega karnevala ni znano, prav tako si strokovnjaki niso enotni glede različnih razlag nastanka imena karneval. Glede na to, da so bila velika praznovanja, ki so pogosto vsebovala ples in nošenje mask oziroma značilnih okrasji, v zgodovini značilna za pomembne spremembe, kar obdobje posta zagotovo je, bi lahko karnevali izhajali iz tovrstnih praznovanj. Povsem mogoče pa je tudi, da se je veliko praznovanje na pustni torek začelo zgolj zaradi »potrebe« po spraznitvi zalog hrane in pijače, zaradi katere se je celotna vas na pustni torek zbrala in si razdelila hrano in pijačo.

Prva prava praznovanja pusta, v obliki pustnih plesov in karnevalskih parad so bila zabeležena v srednjem veku, v Italiji. Od tam se je tradicija tovrstnega praznovanja počasi razširila po svetu, pri čemer so se po različnih državah in mestih združevali običaji in maske različnih kultur. Ravno zaradi tega je raznovrstnost mask ogromna, v mnogih državah pa praznovanje pusta sovpada s praznovanji drugih praznikov in s tradicionalnimi paradami posvečenimi drugim dogodkom oziroma je praznovanje pusta opuščeno. Prva »moderna« karnevalska povorka je potekala v mestu Köln, leta 1823.

Pustovanje
Množica ljudi pred pričetkom tradicionalne povorke na Ptuju.

Pust ni samo pust

Danes je praznovanje pusta razširjeno po skoraj celem svetu, vendar pa poteka na različne datume (predvsem zaradi neenakosti pri izračunu datuma velike noči) in na različne načine. Skoraj vsako mesto ima svojevrstno tradicijo ali značilno masko, ki se nekoliko razlikuje od vseh drugih oziroma je praznovanje pusta združilo s praznovanjem katerega drugega praznika (dobro znani primer je španski Praznik sardin, kjer se na pepelnično sredo pokoplje sardino, kot znak novih začetkov in slovesa od preteklosti).

Ravno velika raznolikost lokalnih tradicij in nenavadnih običajev je razlog, da je pust en izmed najbolj zanimivih praznikov in da so pustni karnevali priljubljena točka popotnikov. Že veste kateri pustni karneval si boste ogledali letos?

ODGOVORITE

Prosimo, vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime