NAJBOLJ ZANIMIVI PUSTNI KARNEVALI NA SVETU

0
1124
ogledov
najbolj zanimivi pustni karnevali na svetu

Praznovanje pusta je v Sloveniji zelo priljubljeno. Ulice Ptuja, Cerknice, Cerknega, pa tudi drugih krajev po državi, vsako leto preplavijo najrazličnejše maske, od tistih tradicionalnih, do tistih najbolj modnih. Podobno pa je tudi po drugih državah sveta. Poglejte si, kateri so najbolj zanimivi pustni karnevali na svetu.

Pustni karnevali in njihova tradicija

O tem, zakaj sploh praznujemo pust in na katero pustovanje v Sloveniji se vam splača odpraviti, sem že pisala. Sedaj pa je čas, da se nekoliko posvetim pustovanjem v drugih državah sveta. Kot že omenjeno, se je tradicija pustovanja razširila iz Italije ter kmalu navdušila prebivalce zelo raznolikih delov sveta, kjer pa se je praznovanje pusta pogosto »zmešalo« s praznovanjem drugih praznikov in s tradicionalnimi maskami različnih narodov in kultur.

Danes se je večina starih običajev in tradicionalnih pustovanj spremenila v pustne karnevale, osrednja točka katerih so dolge, nenavadne, pretirane in pisane pustne povorke. V njih se običajno zvrstijo najrazličnejše maske, z dolgimi tradicijami, nenavadnimi podobami ali skrivnimi pomeni.

Karneval Rio de Janeiro, Brazilija

Le kdo ne pozna najbolj slavnega karnevala na svetu? Brazilski karneval v mestu Rio de Janeiro vsako leto privabi izredno veliko število obiskovalcev, pa tudi nastopajočih. Na karnevalu ne manjka kričečih barv, perja, pomanjkljivo oblečenih plesalk in divjih ritmov ter nenavadnih pustnih vozil.

Kljub temu, da gre za karneval, ki je posvečen slavljenju pomladi, je to tudi pomembno plesno tekmovanje. Na karnevalu se namreč pomerijo različne plesne šole, ki želijo s svojimi norimi plesnimi gibi prepričati žirijo in osvojiti naziv najboljših plesalcev Brazilije.

Letos bo karneval potekal med 9. in 13. februarjem. Vendar pa se zanimivi dogodki, med katerimi ne manjka plesnih delavnic, običajno začno vsaj teden pred karnevalom.

Karneval Rio de Janeiro
Znameniti in izredno barviti Karneval Rio de Janeiro.

Pust v Benetkah, Italija

Če se nekoliko približamo Sloveniji, zagotovo ne gre brez omembe pustnega karnevala v Benetkah. Praznovanje pusta v tem romantičnem italijanskem mestu ima izredno dolgo tradicijo, ki naj bi se obdržala predvsem zaradi tega, ker so bili tradicionalni plesi v maskah edini čas, ko se je lahko revno prebivalstvo družilo s premožnejšim slojem.

Še danes so Benetke destinacija, ki slovi po številnih plesih v maskah in svojih tradicionalnih obraznih maskah. Za razliko od mnogih pustnih karnevalov, v Benetkah ni v ospredju pustna povorka, temveč bolj tradicionalne prireditve, ki so raztresene po različnih prizoriščih. V poplavi mask pa prevladujejo tradicionalne beneške maske.

Letošnji beneški pustni karneval se je začel 21. januarja in bo trajal do 13. februarja.

Beneški karneval
Značilna maska Beneškega karnevala.

Santa Cruz de Tenerife, Španija

Karneval v kraju Santa Cruz de Tenerife v Španiji oziroma na slavnem otoku Tenerife, pa je verjetno en izmed karnevalov, za katerega še niste slišali. Kljub temu pa gre za enega izmed bolj zanimivih pustnih karnevalov na svetu in za pustno povorko, ki se vam jo splača obiskati.

Ta karneval sestavljajo trije osrednji dogodki:

  • februarja je potekala tradicionalna izvolitev karnevalske kraljice,
  • februarja bo sledila velika osrednja parada,
  • februarja pa bo na sporedu najbolj nenavaden od vseh dogodkov – Pokop sardine. Gre za zelo nenavadno parado, ki jo vodi ogromna sardina, ki jo na koncu zažgejo.

Tudi sicer se v Španiji v času pusta odvija kar nekaj zanimivih parad, ki jih organizirajo številna mesta.

Karneval Santa Cruz Tenerife
V času karnevala Santa Cruz Tenerife se zvrsti kar nekaj zanimivih dogodkov, flickr.

Mardi Gras Parade, Nice

Mardi Gras Parade ali kar »Karneval Nic« oziroma »Karneval rož«, si brez dvoma zasluži svoje mesto med najbolj zanimivimi pustnimi karnevali sveta. Vsako leto v času pusta se na ulice čudovite Azurne obale podajo gromozanske maske, ki pa se morajo sklanjati s posebno letno temo.

Poleg velikega pustnega sprevoda se v tem času odvija tudi parada rož. Gre za tradicijo, ki izvira iz leta 1876 in je danes pomemben del spodbujanja lokalnega cvetličarstva. Poleg teh dveh dogodkov je potrebno omeniti še t.i. Parado luči, ki običajno otvori noro nočno pustno praznovanje, ki traja do jutra.

Tema letošnjega pustnega karnevala v Nici je »Kralj vesolja«. Karneval pa bo potekal med 17. februarjem in 3. marcem.

Karneval v Nici
Med zanimive pustne karnevala spada tudi karneval v Nici, flickr.

Karneval v Kölnu, Nemčija

Če se nekoliko dotaknemo nenavadne zgodovine pustovanja, lahko iz zapisov sklepamo, da je ravno Köln gostitelj najstarejšega »modernega« pustnega karnevala. Že leta 1823 so se namreč na ulice tega nemškega mesta odpravile pustne šeme, ki so s svojim izstopajočim videzom privabile obiskovalce od blizu in daleč.

In nič drugače ni niti danes. V času pustnega karnevala Köln se v mestu zvrstijo številni zanimivi dogodki, ki vključujejo vse, do običajnih pustnih povork, do glasbenih nastopov. Pisana karnevalska povorka se bo na ulice letos odpravila v ponedeljek, 12. februarja. Sicer pa se zanimivi dogodki odvijajo že vse od začetka februarja.

Koln pustni karneval
Pustni karneval Köln velja za najstarejši karneval na svetu; flickr.

Mardi Gras, New Orleans

New Orleans v Ameriki slovi kot mesto nore zabave in nič drugače ni niti v času pusta, ko njegove ulice zavzame velika pustna povorka, imenovana kar Mardi Gras Parade.

Tradicionalno se dogodki, povezani s pustnimi paradami, začno že v začetku januarja, letos pa se bodo nadaljevali vse do 13. februarja. V tem času se bo odvilo več parad, ki bodo potekale po različnih delih mesta in okoliških krajev, vse do zadnje, velike pustne povorke, na kateri se bodo združile velike, nenavadne maske in navdušeni obiskovalci.

Mardi Grad New Orelans
Ena od opaznejših mask na pustni paradi New Orleans.

Mardi Gras Parada gejev in lezbijk, Avstralija

Nekoliko drugačna, a brez dvoma zanimiva pustna parada, pa se vsako leto odija v Avstraliji. Tam so v času pusta že vse od leta 1978 v ospredju homoseksualci. Ti ulice Sydneyja zavzamejo v nočnem času in organizatorji že dalj časa trdijo, da je Mardi Gras parada gejev in lezbijk največja nočna pustna povorka na svetu.

No, ne glede na to, ali je to res ali ne, gre brez dvoma za dogodek, na katerem ne manjka zanimivih mask in dogodkov. Poleg tega pa je karneval namenjen spodbujanju strpnosti do istospolno usmerjenih, kar je brez dvoma velik plus.

Letos bo karneval potekal med 14. februarjem in 8. marcem.

Pustna parada gejev in lezbijk v Avstraliji
Brez dvoma zanimiva in nenavadna je tudi Pustna parada gejev in lezbijk v Avstraliji; flickr.

ODGOVORITE

Prosimo, vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime