NENAVADNI ZIMSKI FESTIVALI V EVROPI

0
507
ogledov
Najbolj nenavadni zimski festivali v Evropi
Avtor: Bohyunlee; Wikimedia Commons.

Počasi se zaključujejo mrzli zimski meseci, ki so nam kot običajno prinesli kar nekaj zanimivih dogodkov. Za nami je praznovanje novega leta, pustovanje in valentinovo. Še preden pa se začne marec in počasi tudi pomlad, je čas, da si ogledamo nekatere najbolj nenavadne zimske festivale v Evropi.

Boj s pomarančami, Italija

Italijansko mesto Ivrea se vsako leto v tednu pred Pustnim torkom spremni v pravo sadno bojišče. Boj s pomarančami poteka v okviru Festivala Ivrea, ki obstaja že vse od leta 1808 ter sodi med najbolj nenavadne tradicionalne festivale na svetu.

Boj s pomarančami je namenjen uprizoritvi in spominu na enega izmed tragičnih trenutkov v zgodovini mesta – na boj med domačini in Napoleonovimi četami. Značilno je, da se ljudje razdelijo na dve skupini – skupina obiskovalcev, ki med obmetavanjem stoji, predstavlja ljudstvo, medtem ko skupina ljudi, ki se na bojišče pripelje z vozovi, uprizarja Napoleonove čete. Smrtonosne puščice pa so sedaj zamenjale pomaranče.

Boj s pomarančami
V okviru Festivala Ivrea se vsako leto odvija tudi Boj s pomarančami; flickr.

Busójárás, Madžarska

Čeprav ste že lahko spoznali nekatere najbolj zanimive pustne karnevale sveta, je sedaj čas za omembo zanimivega pustnega rajanja v naši severni sosedi – Madžarski. Pustni karneval mesta Mohač ali Busójárás, je zelo podoben tradicionalnemu slovenskemu Kurentovanju.

Tudi Madžari si namreč v času tedna pred pustnim torkom nadenejo značilne maske in nekakšne kože, ki močno spominjajo na kurentova oblačila ter se odpravijo po vaseh odpravljat zimo. Osrednji dogodek je tudi v tem primeru pustna povorka, tradicionalne maske pa so, tako kot tudi Kurent, vpisane na UNESCO seznam kulturne dediščine.

Busójárás
Pustni karneval mesta Mohač ali Busójárás spominja na slovensko Kurentovanje; Wikimedia Commons.

Novoletni skoki v vodo, Nizozemska

Verjetno ste že kdaj naleteli na »norce«, ki se na neprijazno novoletno jutro podajo v ledeno mrzlo morje, jezero ali celo reko. Tovrstna tradicija je danes prisotna po zelo velikem delu sveta in se je lahko udeležite tudi v Slovenji (na primer v Piranu ali na Bledu). Vendar pa naj bi tradicija novoletnega kopanja izhajala iz Nizozemske.

Nizozemci tako Novo leto tradicionalno začno z jutranjim skokom v ledeno mrzlo morje. Če bi se jim radi pridružili lahko izberete med več kot 200 lokacijami, medtem ko ima najdaljšo tradicijo »ledenega namakanja« kraj Scheveningen. Tam se boste lahko pridružili ogromni množici, ki naj bi presegala 10.000 oseb, s svojimi somišljeniki pa boste lahko uživali tudi v krožniku tople nizozemske juhe.

Novoletni skok v vodo
Ste dovolj pogumni za ledeni začetek leta? Wikimedia Commons.

Festival limon, Francija

Vsako leto, proti koncu februarja ali v začetku marca, se manjše mesto Menton, na samem začetku Azurne obale, neposredno ob meji z Italijo, spremeni v živahno in barvito prestolnico citrusov. V dveh tednih se zvrstijo številni nenavadni in zabavni dogodki – od velike parade limon, do vrta luči in številnih nočnih parad.

Poleg osrednjih dogodkov Festivala limon se v mestu istočasno odvijajo še številni drugi, manjši dogodki, predstave in zabavni plesni večeri. V tem času se zaspano mestece spremeni v zares živahno prestolnico, v kateri lahko poleg številnih dogodkov uživate tudi v neverjetnih razgledih in odlični hrani ter vinu.

Festival limon
Menton se vsako leto spremeni v prestolnico citrusov; flickr.

Up Helly Aa, Škotska

Zadnji torek januarja pa tradicionalno zaživi še en nenavaden festival, Up Helly Aa. Ta se dogaja na Škotskem, natančneje v mestu Lerwick in zajema celo vrsto pohodov in nenavadnih dogodkov, vrhunec katerih je sprevod z baklami in požig galeje.

Gre za enega izmed najbolj impresivnih festivalov, posebno zaradi njegove dolge tradicije (redno se odvija že vse od leta 1880) in neverjetno obsežnih priprav, ki se začno vsako leto začno že precej pred samim festivalom. Priprave vključujejo tudi izdelavo kostumov in gradnjo galeje.

Up Hella Aa
Veliki škotski festival Up Helly Aa se konča s slavnostnim požigom galeje; Wikimedia Commons.

Kitajsko novo leto, Anglija

V sredini februarja, natančneje 16. februarja, pa se lahko odpravite na praznovanje novega leta – Kitajskega novega leta. In to ne na Kitajsko, temveč kar v London. Tam se vsako leto odvije največje praznovanje kitajskega novega leta izven Azije.

Če vsaj malo poznate kitajske običaje, mi verjetno ni potrebno posebej poudariti, da boste naleteli na zares neverjetno poplavo barv, ki v tem času še posebno žarijo. Praznovanje kitajskega novega leta se odvija v Kitajski četrti, pri čemer lahko v tem času obiščete številne restavracije, lokale in druge prireditve, z značilnim kitajskim pridihom.

Kitajsko novo leto London
V prestolnici Anglije pa se lahko udeležite velikega praznovanja Kitajskega novega leta; Paul, flickr.

ODGOVORITE

Prosimo, vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime