TOP 10 ZNAMENITOSTI ZDA

0
2930
ogledov

Kdor namerava potovati v ZDA bo imel zagotovo težko nalogo pri izbiranju držav, mest, krajev in znamenitosti, ki jih želi obiskati. Amerika je namreč izredno zanimiva destinacija, na kateri ne manjka nenavadnih in unikatnih znamenitosti, ki so brez dvoma vredne obiska. Preverite top 10 znamenitosti ZDA, ki jih ne smete izpustiti iz svojega potovalnega načrta!

Veliki kanjon, Arizona

Veliki kanjon ali Grand Canyon je brez dvoma ena izmed najbolj slavnih destinacij v Združenih državah Amerike. Veličasten kanjon, ki ga je ustvarila reka Kolorado leži na severu Arizone in vsako leto pozdravi milijone obiskovalcev iz celega sveta.

Gre za osrednji naravni park ZDA, ki se uradno imenuje Narodni park Veliki kanjon in se razteza na več kot 4.000 kvadratnih metrih. V obisku kanjona boste brez dvoma uživali vsi – tisti, ki se boste tja odpravili na kratek izlet in tisti, ki boste tam preživeli več dni.

Veliki kanjon
Veliki kanjon v Arizorni navdušuje s prečudovitimi razgledi.

Manhattan, New York

Prestolnica večine televizijskih serij, filmov in seveda tudi filmskih katastrof si svoje mesto na seznamu top 10 znamenitosti ZDA zasluži iz več razlogov. Je skorajda svet, kjer se srečajo pričakovanja in realnost – in srečanje običajno ne razočara!

Manhattan je pravzaprav otok in četrt New Yorka. Predstavlja ekonomski in administrativni center, pa tudi pomembno finančno, medijsko, kulturno in zabaviško središče Amerike. Čeprav ga v veliki meri sestavljajo gromozanske stolpnice in trgovine oziroma kavarne, ki jih je mogoče obiskati tudi v večini drugih večjih mest po svetu, Manhattan slovi kot ena izmed obveznih destinacij za obisk v ZDA.

Manhattan
Manhattan je destinacija, ki je ne bi smeli izpustiti.

Yellowstone, Montana, Idaho in Wyoming

Najstarejši nacionalni park na svetu, Yellowstone, slovi predvsem zaradi svoje osrednje znamenitosti – velikega vulkana Kaldera. Predstavlja eno izmed osrednjih turističnih točk Združenih držav Amerike, v katero se vsako leto zgrinja več kot 3 milijone obiskovalcev.

In brez dvoma imajo v paku Yellowstone kaj videti! Celotna površina parka presega 8.000 kvadratnih kilometrov in obsega zelo raznoliko pokrajino, hribovje, številna jezera ter raznolike rastlinske in živalske vrste. Zaradi svoje raznolikosti in pomembnosti je Yellowstone uvrščen na seznam UNESCO seznam svetovne dediščine.

Yellowstone
Nacionalni park Yellowstone je najstarejši nacionalni park na svetu.

Golden Gate Bridge, San Francisco

Sloviti most v San Franciscu se brez dvoma uvršča v sam vrh najbolj slovitih mostov na svetu. Čudoviti viseči oranžni most, ki povezuje San Francisco in Marin Country, sodi med največje inženirske dosežke našega časa in je celo uvrščen na seznam sodobnih čudes sveta. Seveda pa je tudi ena izmed najbolj obiskanih znamenitosti, tako v ZDA, kot na svetu.

Most Golden Gate je bil v času svojega nastajanja zares velika prelomnica, ki je porušila številne dotedanje dosežke in za vedno spremenila svet inženirstva. Tako je že v času gradnje in načrtovanja pridobil ogromno pozornosti, tovrsten trend pa se nadaljuje še danes.

Most Golden Gate
Most Golden Gate sodi med najbolj slavne mostove na svetu.

Niagarski slapovi, Ontario in New York

Niagarski slapovi se, podobno kot že omenjena nacionalna parka Veliki kanjon in Yellowstone, uvrščajo med najbolj prepoznavne naravne znamenitosti Združenih držav Amerike. Sloviti veličastni slapovi, ki jih ustvarja reka Niagara, ležijo na meji med ZDA in Kanado.

Niagarski slapovi se sicer delijo na tri slapove, ki se med seboj pravzaprav kar precej razlikujejo. Vsi slapovi, vključno z reko Niagara, imajo pomembno vlogo, tako v turistični industriji, kot pri zagotavljanju potrebne električne energije.

Niagarski slapovi
Reka Niagara na spektakularen način ločuje ZDA in Kanado.

Havaji

Naslednjo top znamenitost Združenih držav Amerike pa zagotovo poznate – to so namreč Havaji. Ti veljajo za eno izmed sanjskih počitniških destinacij za vse, ki si želite uživati v rajskih plažah, nebeško modrem morju, v spoznavanju unikatne kulture in pri odkrivanju skrivnih naravnih kotičkov.

Na Havajih boste lahko našli zelo raznolike prostorčke za uživanje. Od tega, da se boste lahko sprostili na peščenih plažah, do tega, da se boste lahko kopali v skrivnih zalivčkih pod naravnimi slapovi. Skupno Havaje sestavlja kar 8 večjih in 23 manjših otokov.

Havaji
Havaji so brez dvoma najbolj sanjska destinacija v ZDA.

Las Vegas, Nevada

Mesto večne zabave in mesto, ki nikoli ne spi, sta le dva opisa, s katerimi pogosto opisujemo enega izmed najbolj slavnih krajev v Združenih državah Amerike – Las Vegas. Prestolnica igralništva in »slabih odločitev« se pogosto znajde na velikih ekranih, kar mnoge spodbudi, da tudi sami izkusijo njen čar.

Čeprav je Las Vegas znan predvsem zaradi številnih igralnic in zabavišč, se v tem mestu odvijajo tudi nekateri najbolj veličastni koncerti in številne druge kulturne prireditve. V svoji zgodovini pa je privabil tudi številne arhitekte in bogataše, ki so v njem pustili nezamenljiv pečat.

Las Vegas
Mesto, ki nikoli ne spi, ne privablja le tistih, željnih zabave.

White House, Washington

Uradna rezidenca predsednikov Združenih držav Amerike in eno izmed najpomembnejših političnih središč sveta je tudi ena izmed top 10 znamenitosti v ZDA. Čeprav gre na prvi pogled za dokaj ne impresivno zgradbo, zgrajeno v pozno gregorijanskem slogu, za svojimi stenami skriva številne skrivnosti.

Belo hišo je z nazivom »Bela hiša« prvi označil Theodore Roosevelt, leta 1901. V njeni notranjosti se nahaja kar 412 sob, 8 stopnišč, 28 kaminov in 35 kopalnic. Belo hišo si lahko ogledate tudi od znotraj, vendar boste morali pred tem pridobiti ustrezno dovoljenje.

Bela hiša
Za ogled notranjosti Bele hiše boste potrebovali posebno dovolilnico.

Walt Disney, Orlando

Še ena izmed ikoničnih destinacij v ZDA je zabaviščni park Walt Disney. Najpomembnejša znamenitost za vse otroke in otroke po srcu vsako leto privablja ogromno obiskovalcev, ki se želijo podati na odkrivanje najrazličnejših atrakcij ali na lov za svojimi najljubšimi pravljičnimi junaki.

Velikanski zabaviščni park je pravzaprav sestavljen iz več samostojnih tematskih parkov, zaradi česar boste lahko za raziskovanje tega zabaviščnega parka porabili tudi več dni, pri tem pa uživali ne glede na to, ob gledanju katere Disneyjeve risanke ste odraščali.

Walt Disney
Zabaviščni park Walt Disney ponuja zabavo za mlade in mlade po srcu.

Gora Rushmore, Južna Dakota

Tudi Gora Rushmore se vztrajno uvršča med najbolj priljubljene znamenitosti ZDA. Slovi kot ena izmed bolj nenavadnih znamenitosti, ki je bila v svoji zgodovini deležna tako pohval, kot tudi kritik. Ne glede na to, ali vas spomenik navduši ali ne, gre brez dvoma za znamenitost, vredno ogleda.

Na gori Rushmore so upodobljene podobe štirih predsednikov: Georga Washingtona, Thomasa Jeffersona, Theodora Roosevelta in Abrahama Lincolna. Sloviti spomenik je bil zgrajen z namenom spodbuditve turizma Južne Dakote, kar je njegovim graditeljem zagotovo tudi uspelo.

Gora Rushmore
Gora Rushmore je kraj, kjer lahko srečate najbolj slavne predsednike.

Še nekaj zanimivosti o top znamenitostih ZDA pa si lahko preberete v galeriji:

ODGOVORITE

Prosimo, vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime