GREGORJEVO, GREGORČKI IN ŽENITEV PTIČKOV

0
1162
ogledov
Gregorjevo
@Designed by Freepik

Gregorjevo predstavlja enega izmed praznikov, ki imajo v zgodovini naše države zelo globoke korenine, a so bili skozi čas nekoliko pozabljeni in zamenjani z bolj »komercialnimi« prazniki. Kljub temu pa se v zadnjih letih počasi spet obuja zanimive tradicije Gregorjevega, ki jih boste lahko spremljali tudi letos. Preverite, po katerih slovenskih krajih bodo letos praznovali Gregorjevo!

Zakaj sploh praznujemo Gregorjevo?

Gregorjevo, ponekod imenovano tudi Grickovanje, se praznuje 12. marca. Pred uvedbo današnjega gregorijanskega koledarja, torej ko smo še uporabljali julijanski koledar, je Gregorjevo padlo na prvi spomladanski dan. Zato je tudi pomen Gregorjevega povezan predvsem s tem, kar prinaša pomlad.

Ime Gregorjevo izhaja iz imena Gregorja Velikega, rimskega papeža in učitelja, ki je bil kasneje razglašen za svetnika. Hkrati je Gregor tudi zavetnik rudarjev in zidarjev, pa tudi učiteljev, učenjakov in študentov ter patron glasbenikov in pevcev.

Pogled v nebo in v vodo

Ker je Gregorjevo predstavljajo prvi spomladanski dan so tudi številni običaji in pregovori, povezani s tem dnem, povezani s pomladjo in vsem kar ta prinaša. Tako je Gregorjevo dan, ko se »ptički ženijo« in ko se zaključi delo pri lučeh, pogosto pa se imenuje tudi »slovensko valentinovo«.

Z Gregorjevim je povezanih kar nekaj običajev in pregovorov. Najbolj znani pregovor pravi, naj ženske na Gregorjevo pogledajo v nebo – prva ptica, ki jo bodo videle, razkriva, kakšen bo njihov bodoči mož. Najbolj poznan običaj, ki se danes pogosto praznuje že na predvečer Gregorjevega, 11. marca, pa je spuščanje luči po vodi.

Ptica Gregorjevo
Prva ptica, ki jo ženska ugleda na Gregorjevo razkriva, kakšen bo njen bodoči mož!

Običaj je povezan s staro navado, ko so delavci v kovaških, čevljarskih in drugih delavnicah prenehali z delom ob svečah ali lučeh. V zimskih dneh so morali namreč prižgati sveče oziroma luči, ki so jim zagotovile dovolj svetlobe za delo. Ko so se dnevi daljšali, ko je prišla pomlad, so lahko sveče ugasnili, saj je bilo dovolj naravne svetlobe. Ta dan so proslavili s spuščanjem različnih, v delavnicah narejenih izdelkov, po rekah. Danes se je iz te tradicije razvilo izdelovanje hišic in čolničkov (gregorčkov), ki se jih opremi s svečami in spusti po rekah ali jezerih (spust luči).

Kam na ogled spusta luči?

Čeprav je bila tradicija spuščanja luči oziroma lastnih lesenih izdelkov po rekah tradicija, ki se je začela predvsem na Gorenjskem in je bila tam pred leti tudi obujena, z namenom opominjanja na ta nekoč slavni običaj, se danes za spuste luči odloča vse več slovenskih mest.

Spust luči po vodi
Kje boste letos spuščali gregorčke?

Tako si boste lahko 11. marca 2018 spuste luči ogledali po različnih delih Slovenije. Osrednja prireditev bo potekala v Tržiču, kjer ima spust luči izjemno dolgo tradicijo. Tam se bo pestro dogajanje, povezano z dogodkom »Vuč u vodo« začelo že v soboto, 10.3.2018, v nedeljo pa bo doživelo vrhunec, s spustom gregorčkov ob 18:40 uri.

Na Gregorjevo, 12.3.2018 se bo spust gregorčkov odvijal tudi v Tacnu, kjer bo potekal že 23. leto. Tam se bo dogajanje začelo ob 17:00, najbolj izvirno plovilo pa bo tudi nagrajeno!

Izdelovanja in spusta gregorčkov se boste lahko udeležili tudi v Ljubljani, kjer znova pričakujejo več kot 1.000 obiskovalcev. Osrednje dogajanje bo potekalo v nedeljo, 11. marca med 17 in 20. uro, že dan prej pa bodo lahko otroci svoja plovila izdelali v Slovenskem etnografskem muzeju.

Gregorjevo bodo letos s spustom lučk po reki lahko obeležili tudi prebivalci Maribora. Gregorjev spust po Dravi se bo pričel v nedeljo, 11. marca ob 17:30, pri kopališču Pristan. Že dan prej bodo lahko otroci v Vetrinjskem dvoru izdelovali svoje gregorčke.

Pestro dogajanje ob Gregorjevem pa napovedujejo tudi v Kamniku, Vrhniki, pri Gradu Strmol in v Kranju.

ODGOVORITE

Prosimo, vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime