PRAZNOVANJE VELIKE NOČI PO SVETU

0
594
ogledov
Praznovanje velike noči po svetu

Ko pride do praznovanja velike noči, se v Sloveniji večinoma odpravljamo na družinske velikonočne zajtrke ali malice ter na velikonočne maše. Redkeje se udeležujemo tudi različnih velikonočnih delavnic, pohodov ali sejmov, igre, kot so suvanje pirhov ali zabijanje, pa so že praktično izumrle. A po svetu je praznovanje velike noči precej bolj raznoliko.

Zanimivosti o veliki noči

Velika noč je danes predvsem krščanski praznik, ki pa ne označuje le ponovnega vstajenja, temveč tudi konec velikega posta, ki je trajal vse od pustnega torka. Je torej praznik, ko se ljudje znova usedejo za obloženo mizo in uživajo jedi, ki so se jim v času posta izogibali.

Vendar pa ima velika noč svoje korenine že v poganstvu, kjer je bil to najverjetneje praznik pomladi. Ime »Easter« (angleško za veliko noč) naj bi izhajalo iz anglo-saške mitologije, v kateri lahko srečamo boginjo Eostre ali Eastre, ki je veljala za boginjo svetlobe in zore ter so jo s poganskimi festivali častili vsako pomlad.

Lov na pirhe v Združenih državah Amerike

Ena izmed najbolj prepoznavnih tradicij ob veliki noči je veliko iskanje velikonočnih pirhov, ki vsako leto poteka pred Belo hišo v Združenih državah Amerike. Gre za velik dogodek, ki se ga praviloma udeležuje na tisoče otrok in ga vodi aktualna prva dama, poteka pa na velikonočni ponedeljek.

Prvič se je lov za velikonočnimi pirhi pred Belo hišo odvil leta 1878, v času, ko je predsedoval predsednik Rutherford B. Hayes. Nekateri viri sicer poročajo, da je tradicija nastala že v času predsednika Lincolna, a se takrat ni razvila v obliki, ki je značilna danes. Letos so otroke, ki se bodo lahko udeležili velikonočnega lova, izbrali s pomočjo spletne loterije.

Nenavadna parada v Sevilji

Sevilja v Španiji je ena izmed destinacij, ki se jih v času velike noči še posebno splača obiskati, saj boste deležni zelo nenavadnih prizorov. V tem mestu se namreč že tradicionalno odvija velika »krščanska« parada, s sprevodom, v katerem ne manjka različnih verskih skupin ter nenavadnih simbolov, ki so okrašeni s simboli velike noči oziroma so povezani s praznovanjem tega velikega krščanskega praznika.

Tudi sicer se v času pred veliko nočjo v Sevilji odvija veliko število zanimivih dogodkov, ki potekajo v sklopu tako imenovanega Svetega vikenda. Tovrstni dogodki vključujejo vse, od uprizoritve zgodovinskih dogodkov, do tradicionalnih kulturnih prireditev.

Velika noč Sevilja
V času velike noči se v Sevilji odvija tradicionalna parada.

Male čarovnice na Švedskem

Velika noč je na Švedskem posvetni praznik, v času katerega se mnoge družine vračajo k svojim sorodnikom na podeželje. In ravno tam so se ohranile najbolj zanimive velikonočne tradicije te skandinavske države. Na podeželju boste lahko v času velikonočnega vikenda srečali otroke, oblečene v male čarovnice, uživali v tradicionalno pripravljenem slaniku ali se podali na iskanje pirhov.

Velika noč na švedskem podeželju je nekakšno nadaljevanje našega pusta. Otroci si namreč nadenejo oblačila, v katerih spominjajo na male čarovnice in se odpravijo od hiše do hiše, kjer v zameno za svoje maske dobijo sladkarije.

Velika noč Švedska
Male velikonočne čarovnice na Švedskem; avtor: Bengt Nyman, Wikimedia Commons.

Hladna prha na Madžarskem

Tudi na madžarskem boste lahko v času velikonočnega vikenda uživali v številnih tradicionalnih prireditvah. Na velikonočni ponedeljek se v številnih krajih mlajši moški in ženske zberejo na dokaj neobičajnem slavju. Fantje dekletom reciklirajo pesem in jih nato poškropijo s parfumom.

Gre za običaj, ki se je nekoč izvajal med samskimi fanti in dekleti, ki so bili pripravljeni na poroko ter je na nek način označeval začetek dvorjenja med njimi. Do danes se je običaj nekoliko »razvil« in povsem mogoče je, da boste namesto manjše doze parfuma deležni polivanja s precejšnjo količino hladne vode.

Pogosto se običaj zaključi z izmenjavo čokoladnih jajc, pirhov, domačih dobrot ter s pitjem palinke. V večjih mestih se v času velike noči odvijajo tudi velikonočni sejmi, pogoste pa so tudi druge tradicionalne prireditve.

Velika noč Madžarska
Tradicionalni običaj špricanja s parfumom se je na Madžarskem razvil v polivanje z vodo; avtor: Opusztaszer, Wikimedia Commons.

Hudičev ples na Siciliji

Na Siciliji vam v času velike noči brez dvoma ne bo dolgčas. Ne le, da je otok v tem času že prijetno topel, temveč na njem zaživijo številni stari običaji. Lahko bi rekli, da ima vsako mesto svojo tradicijo in da prebivalci kar tekmujejo, kdo bo organiziral najbolj zanimivo prireditev.

Zanimivo je, da je večina prireditev povezana z mistiko, skrivnostnostjo in odganjanjem negativne energije. Med takšnimi je tudi osrednji dogodek Palerma – Ples hudičev ali U Ballu di Diavuli. Gre za običaj, ki predstavlja nekoliko nenavadno mešanico poganskih in krščanskih simbolov ter običajev. To je brez dvoma en izmed bolj nenavadnih dogodkov.

Velikonočni kres v Nemčiji

Tudi Nemčija je država, ki se vam jo v času velike noči splača podrobno raziskati. V mestih in manjših krajih po državi boste našli številne zanimive prireditve, med katerimi ne manjka velikih lovov na pirhe, lokalnih sejmov ter okraševanja velikonočnih dreves.

Še posebno izstopajoča tradicija velike noči v Nemčiji je prižig »velikonočnega ognja«. Veliki kresi se običajno prižgejo v soboto zvečer (lahko pa tudi v nedeljo ali ponedeljek) ter so namenjeni obujanju spomina na kristusovo vstajenje.

Velikonočni ogenj Nemčija
Velikonočni ogenj je značilen za številna mesta v Nemčiji; avtor: Morepowerigor, Wikimedia Commons.

Velikonočni sejmi v Avstriji

Če se v času velike noči še niste nikoli odpravili v Avstrijo, vas bodo verjetno precej presenetili zares številni velikonočni sejmi, na katerih ne manjka najrazličnejših zanimivosti in pirhov – od tistih najmanjših, do zares ogromnih.

Velikonočni sejmi v Avstriji so prava zakladnica nenavadnih darilc za vse družinske člane, prava izbira za vse ljubitelje lokalne hrane in pijače ter prava muzejska zbirka najrazličnejših pirhov. Seveda pri tem ne manjka zabavnih aktivnosti in dogodkov za otroke.

Velikonočni sejem Avstrija
Velikonočni sejmi v Avstriji so prava zakladnica velikonočnih daril; avtor: Andreas Praefcke, Wikimedia Commons.

Velika maša v Vatikanu

Za konec pa seveda ne gre pozabiti, da je velika noč še vedno en izmed najbolj pomembnih praznikov v krščanstvu, zato seveda ni čudno, da se v čas velikonočnega vikenda odvija precej maš, ki jih lahko obiščete v praktično vsakem mestu.

Brez dvoma pa je osrednja točka za vse privržence krščanstva Vatikan, v katerem se bo v času velikonočnega vikenda odvilo kar precej različnih religioznih obredov in maš. V tem času bo v znameniti Baziliki sv. Petra mašo vodil tudi papež, pričakuje pa se množico na tisoče ljudi, zaradi česar je to še vedno en izmed osrednjih svetovnih dogodkov velike noči.

Velikonočna maša v Vatikanu
Velikonočna maša v Vatikanu; avtor: Laura Paone, Wikimedia Commons.

ODGOVORITE

Prosimo, vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime