10 SKRITIH DRAGULJEV EVROPE

0
550
ogledov
10 skritih draguljev Evrope

Preverite 10 skritih draguljev Evrope – mest, ki jih verjetno še ne poznate in do sedaj niste niti pomislili, da bi jih obiskali, a si boste ob pogledu na njih in njihovo ponudbo zagotovo premislili! Gre namreč za skrite destinacije, ki zagotavljajo nepozaben oddih.

Gdansk, Poljska

Slabo poznano poljsko mesto Gdansk se ponaša z izjemno mešanico različnih arhitekturnih stilov, ki mestu prinašajo povsem unikatno vzdušje. V enem izmed najstarejših poljskih mest ne manjka zanimivih prireditev in skritih kotičkov, ki jih lahko odkrivate med popoldanskim sprehodom. Ker je bilo mesto v zgodovini zelo pomembno, se še danes ponaša z izjemno arhitekturo in zavidanja vrednim videzom.

Top atrakcija: Grad Malbork, ki je uvrščen na UNESCO seznam kulturne dediščine.

Gdansk
Gdansk velja za enega od neodkritih draguljev.

Bergamo, Italija

V celi vrst čudovitih italijanskih destinacij se mnoga mesteca povsem neupravičeno sploh ne uvrstijo na seznam mest, ki so vredni obiska. Med takšnimi je tudi mesto Bergamo, ki ga večina pozna predvsem zaradi letališča in bližine precej bolj priljubljenega Milana.

Simpatično mesto ima dva pomembnejša dela – na zgornjem delu hriba leži srednjeveški mestni del, ki ga obkroža obrambni zid iz 16. stoletja, v »spodnjem«, modernejšem delu Bergama, pa ne manjka modernejših zgradb in trgovin.

Top atrakcija: Beneški obrambni sistem, ki je del seznama UNESCO svetovne dediščine.

Bergamo Italija
Bergamo je povsem spregledana italijanska destinacija; avtor: hozinja, Wikimedia Commons.

Skopje, Makedonija

Tisti, ki ste že kdaj obiskali Makedonijo veste, da gre za destinacijo, ki se še vedno uvršča med slabo poznane kraje ter za destinacijo, ki bo očarala tudi najbolj zahtevne obiskovalce. Makedonska prestolnica je eno izmed tistih mest, ki ponujajo zares ogromno različnih znamenitosti, v katerem boste naleteli na prijazne domačine in kjer ne bo nikoli zmanjkalo kulinaričnih specialitet.

Top atrakcija: Gondola, ki vodi na goro Vodno.

Skopje Makedonija
Skopje je polno presenečenj.

Pecs, Madžarska

Malokdo se odloči, da bo obiskal Madžarsko, še manj pa se jih odloči, da se bodo odpravili kam drugam kot v prestolnico Budimpešto. A Madžarska se lahko pohvali s celo vrst izjemno simpatičnih manjših mest, v katerih ne manjka izjemnih arhitekturnih posebnosti.

Eno izmed bolj nenavadnih madžarskih mest je mesto Pecs. To leži v neposredni bližini Hrvaške in Srbije ter ima izjemno zanimivo zgodovino. Še danes so po celotnem mestu vidni številni ostanki obdobja Otomanskega cesarstva in znamenitosti iz časa zgodnjega krščanstva.

Top znamenitost: Center Cella Septichora, zgodnjekrščansko središče, ki je uvrščeno na UNESCO seznam kulturne dediščine.

Center Cella Septichora Pecs
V notranjosti zgodnjekrščanskega mavzoleja v mestu Pecs.

Varaždin, Hrvaška

Ko pride do Hrvaške je mogoče reči, da je večina prelepih krajev v notranjosti naše sosednje države povsem v senci počitniških destinacij ob jadranski obali. Eno od manjših mest, ki se nahajajo blizu Slovenije in si zaslužijo vaš obisk, je simpatični Varaždin.

Mesto je ravno prav veliko za dnevni izlet, ponaša pa se z velikim gradom, prijetnim in vedno živahnim mestnim središčem ter številnimi drugimi znamenitostmi, ki jih boste lahko odkrivali med popoldanskim sprehodom po mestu.

Top znamenitost: Stari grad, ki je bil nekoč v lasti Celjskih grofov.

Varaždin
Stari grad v mestu Varaždin.

Antibes, Francija

Antibes je eno od manj poznanih mestec na čudoviti Azurni obali. Francoski skriti dragulj predstavlja zanimivo mešanico bolj prestižne turistične destinacije in tradicionalne ribiške vasice, v katerem pa ne manjka raznovrstnih muzejev, unikatnih znamenitosti in zgodovinskih ostankov. Skozi celo leto se v mestu odvijajo številni zanimivi dogodki, poleti pa so v osredju vroči trenutki na plaži.

Top znamenitost: Muzej posvečen Pablu Picassu, v katerem so zbrana nekatera njegova slovita dela.

Antibes, Francija
Ribiško mestece Antibes se je razvilo v eno prestižnejših destinacij Azurne obale.

Guimarães, Portugalska

Izjemno portugalsko mesto Guimarães velja za eno izmed najbolj simpatičnih mest Portugalske. Gre za pomembno zgodovinsko mesto, v katerem boste našli primerke izjemne portugalske arhitekture, med katerimi ne manjka različnih cerkev in drugih tradicionalnih zgradb. Osrednji točki tega mesta sta tudi stavba, v kateri je bila podpisana listina, s katero je bila uradno ustanovljena Portugalska ter grad, ki še danes krasi portugalsko zastavo.

Top znamenitost: Na seznam UNESCO svetovne dediščine je umeščen celoten stari del mesta.

Guimarães, Portugalska
Prepoznate ikonični grad Portugalske?

Riegersburg, Avstrija

Če vas bolj kot raziskovanje mest mika oddih v naravi, se odločite za obisk štajerskega kraja Riegersburg, ki leži v Avstriji, blizu slovenske meje in okoli 40 kilometrov od Gradca. Bolj kot mesto je to tradicionalna avstrijska vasica, v kateri ne manjka prijaznih domačinov in številnih poti za odkrivanje naravnih znamenitosti.

Celoten predel tega dela avstrijske štajerske slovi kot top destinacija za sprostitev, velneški oddih in nabiranje novih moči. Tukaj boste našli urejene kolesarske steze, prestižne hotele in številne možnosti za pohodništvo ter termalni oddih.

Top znamenitost: dih jemajoč grad Riegersburg, ki se bohoti nad tem majhnim krajem.

Riegersburg, Avstrija
Avstrijski grad Riegersburg zagotavlja neverjetne razglede; avtor: Manfred Moitzi, flickr.

Lübeck, Nemčija

Eno izmed večjih mest severne Nemčije in eno izmed glavnih pristanišč te velike države, se ponaša s simpatičnim mestnim središčem, ki je prav tako uvrščeno na seznam UNESCO svetovne dediščine. Poseben čar mestu prinaša reka Trave, ki ga popolnoma obkroža.

Do danes je mesto ohranilo svoj značilen srednjeveški del, z zavitimi ozkimi ulicami in starinskimi stavbami. Še vedno sta ohranjena dva starinska mestna vhoda, videz mesta pa zaznamujejo tudi številne cerkve s svojimi tradicionalnimi visokimi zvoniki.

Top znamenitost: Poleg srednjeveškega središča se vam splača obiskati tudi katero od izdelovalnic marcipana.

Lübeck, Nemčija
Razgled na čudovito mesto Lübeck; avtor: Arne List, Wikimedia Commons.

Carcassonne, Francija

Če ste ljubitelji namiznih iger, vam bo francosko mesto Carcassonne najverjetneje znano iz istoimenske družabne strateške igre. Manjše mesto slovi po svojem veličastnem gradu, ki se ponaša z izjemnim obrambnim zidom in klasično srednjeveško zasnovo.

Stari del mesta se nahaja znotraj obrambnega zidu, kar mu daje prav poseben videz in izjemno vzdušje. Gre za eno izmed bolj simpatičnih in obiska vrednih destinacij Francije, kjer se boste izognili velikim množicam turistov.

Top znamenitost: srednjeveška utrdba oziroma grad Cité de Carcassonne, ki je del UNESCO svetovne dediščine.

Carcassonne, Francija
Ljubitelji namiznih iger Carcassonne najverjetneje že poznate!

ODGOVORITE

Prosimo, vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime