5 NAJVEČJIH NARAVNIH PARKOV SLOVENIJE

0
615
ogledov
Pet največjih naravnih parkov Slovenije

Vreme se počasi izboljšuje in prihajajo časi, ko bo mogoče dneve preživeti v naravi. Zato je sedaj odličen čas, da spoznate pet največjih naravnih parkov Slovenije in se odločite, katerega boste obiskali najprej!

Triglavski narodni park

Čudovita narava, ki obkroža najvišji vrh Slovenije, je bila že pred skoraj 100 leti zavarovana pod imenom Triglavski narodni park. To je edini narodni park v Sloveniji in največje zavarovano naravno območje v naši državi. Na površini 83.982 hektarov boste našli izjemno raznolikost živalskega in rastlinskega sveta, saj se v parku prepletajo številni življenjski prostori, ki nudijo izjemne priložnosti za pojav najrazličnejših naravnih posebnosti.

Triglavski narodni park je dom več endemičnih vrt ter predstavlja pravi raj za obiskovalce, ki bi želeli uživati v naravi in zabavnih aktivnostih, kot so pohodništvo, spoznavanje naravne in kulturne dediščine, raftingu, kajaku in soteskanju. Poleg tega se v parku nahaja tudi kar nekaj enot nepremičninske kulturne dediščine, mogoče pa je odkrivati tudi arheološko dediščino ali se odpraviti na izlet med kmetijami, na katerih ne manjka domačih specialitet.

Triglavski narodni park
Triglavski narodni park; avtor: Se90, Wikimedia Commons.

Krajinski park Goričko

Po velikosti Triglavskemu narodnemu park sledi precej slabše poznan Krajinski park Goričko, ki se nahaja skorajda na drugi strani Slovenije. Gre za »tipično prekmursko« ravninsko pokrajino, kjer obiskovalce pozdravljajo zavite cestice in razmetane kmetije, s katerih se valijo prijetne dišave domačih dobrot.

Goričko vas bo zagotovo očaralo s svojo bogato barvno paleto. Pomladi, ko zacvetijo travniki, se v množico raznobarvnih cvetov vmešajo številni metulji, poleti v svojo družbo vabijo modrikasta jezera, jeseni se ne boste mogli upreti pravljični mavrici v gozdovih.

Bukovniško jezero
Bukovniško jezero je odlična destinacija za dnevni izlet na Goričko.

Notranjski regijski park

Glavna posebnost Notranjega regijskega parka je brez dvoma veliko presihajoče Cerkniško jezero, ki ustvarja unikatno kombinacijo življenjskega prostora, v katerem so svoj prostor našle nenavadne živalske in rastlinske vrste.

Tudi Notranjski regijski park ponuja številne priložnosti za sproščanje v naravi, za aktivni oddih in za odkrivanje nenavadnih posebnosti te pokrajine. To je odličen kraj za tiste, ki bi želeli odkrivati skrivnosti slovenskega podzemlja ali bi radi svoj prosti čas posvetili spoznavanju neobičajnih ptičjih vrst.

Notranjski regijski park
Presihajoče Cerkniško jezero je ena izmed glavnih znamenitosti Notranjskega regijskega parka; avtor: Gregor Trampuš, Wikimedia Commons.

Kozjanski regijski park

Slovenija je dokaj mala država, a to še zdaleč ne pomeni, da ji primanjkuje povsem unikatnih naravnih življenjskih okolji. Tako kot sta bila posebna prej omenjena parka, tako je poseben tudi Kozjanski regijski park. Na 20.760 hektarih boste našli gričevnato pokrajino, kjer naravne lepote odlično dopolnjujejo izjemni arhitekturni primerki in odlična hrana.

Poleg tematskih poti, ki vas bodo vodile v izjemen svet raznolikih rastlinskih in živalskih vrst, boste lahko na Kozjanskem uživali tudi v spoznavanju tradicionalnega sadjarstva ter v domačih dobrotah. Poleg tega se lahko v poletnih dneh odpravite tudi na katero izmed številnih prireditev na Gradu Podsreda ali obiščete katerega od sosednjih gradov, odlična ideja pa je tudi obisk katere od drugih kulturnih znamenitosti.

Kozjanski regijski park
Kozjanski regijski park ponuja številna priložnosti za izlete; avtor: dominkod, Wikimedia Commons.

Krajinski park Pivška presihajoča jezera

Kljub temu, da je po velikosti precej manjši od največjih slovenskih narodnih parkov, s svojo zanimivo ponudbo in naravo, navdušuje tudi Krajinski park Pivška presihajoča jezera. Tudi v tem delu Slovenije navdušuje bogata rastlinska in živalska raznolikost, ki se zaradi različnih dejavnikov močno razlikuje od vrst, ki jih boste srečali v drugih naravnih parkih Slovenije.

Pivška presihajoča jezera ponujajo mnoge priložnosti za sproščujoče izlete, med katerimi boste lahko spoznavali naravne in kulturne znamenitosti. Tukaj boste lahko obiskali dom najmočnejšega Slovenca, Martina Krpana, ali pa se podali na iskanje skrivnostih presihajočih jezer. Znamenitost, ki je ne smete izpustiti, pa je tudi Ekomuzej Pivških presihajočih jezer, v katerem boste zares spoznali ključne značilnosti te nenavadne pokrajine.

Krajinski park Pivška presihajoča jezera
Krajinski park Pivška presihajoča jezera je znan zaradi svoje unikatnosti; avtor: Sl-Ziga, Wikimedia Commons.

ODGOVORITE

Prosimo, vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime