7 TOP POHODNIŠKIH POTI V EVROPI

0
736
ogledov
Sedem top pohodniških poti v Evropi

Bi se v teh poletnih dneh radi odpravili v naravo? Morda v nekoliko višje ležeče kraje, kjer vas bodo ohladile prijetne, nižje temperature? Preverite sedem top pohodniških poti v Evropi in odkrite tisto, ki najbolj ustreza vaši fizični pripravljenosti in željam!

Obalna pot Cinque Terre, Italija

Čudovita in dokaj nezahtevna obalna pohodniška pot povezuje pet pristnih italijanskih mest: Riomaggiore, Manarole, Corniglio, Vernazzo in Monterosso. Gre za krajšo pohodniško pot, ki jo lahko bolj zagrizeni popotniki premagajo že v nekaj urah, poleg tega pa lahko med hojo uživajo tudi v raziskovanju krajev, ki so vpisani na seznam UNESCO svetovne dediščine.

Obalna pot Cinque Terre je del italijanskega naravnega parka z nazivom Parco Nazionale delle Cinque Terre. Za vstop v park je potrebno plačati vstopnino, za odkrivanje parka pa je najbolje uporabiti vlak ali kolo oziroma kar svoje noge.

Obalna pot Cinque Terre
Razgled na čudovito italijansko obalo.

Dolomitska pot Alta Via 1, Italija

Izjemna, 120-kilometrov dolga pot čez italijanske Dolomite poteka od kraja Dobbiaco (Toblach) do kraja Belluno. Gre za nekoliko manj zahtevno pohodniško pot, v kateri bodo uživali tudi manj izkušeni popotniki in ki jo je mogoče ob vsakodnevni večurni hoji premagati v okoli desetih dneh. Poleg občudovanja izjemne narave in uživanja v raznovrstnih razgledih je mogoče na poti odkrivati tudi zgodovinsko dediščino iz časa prve svetovne vojne.

Priporočljivi čas za obisk dolomitske poti Alta Via 1 je med sredino julija in sredino septembra, pri čemer se največ ljudi na pohod odpravi avgusta.

Dolomitska pot
Takšni pogledi se odpirajo v Dolomitih.

GR20, Korzika

Neizkušenemu pohodniku bi se morda zdelo, da bo na otokih težko najti gore, ki bi bile kos izkušenim popotnikom, a pohodniška pot GR20 na Korziki dokazuje ravno nasprotno. Gre namreč za eno izmed najbolj zahtevnih (po mnenju mnogih celo za najbolj zahtevno) pohodniških poti v Evropi.

Ob raziskovanju vrhov Korzike boste za svoj trud poplačani s prelepimi razgledi ter čudovito naravo, ki se povsem razlikuje od narave v drugih delih Evrope. Pot GR20 ima številne vstopne in izhodne točke tako, da lahko poljubno prilagajate dolžino in težavnost poti, ki jo želite prehoditi. Pohodniška sezona se začne konec junija in konča v začetku septembra.

Korzika GR20
Korzika preseneča z eno izmed najbolj zahtevnih pohodniških poti v Evropi.

Slovenska planinska pot, Slovenija

Ja, pohodniki lahko uživate tudi v neposredni bližini svojega doma! Več kot 580 kilometrov dolga pohodniška pot, ki vodi po vseh gorskih verigah naše države – Kamniško-Savinjskih Alpah, Karavankah in Julijskih Alpah – se začne na Pohorju in konča na Debelem rtiču.

Za raziskovanje Slovenske pohodniške poti boste potrebovali okoli en mesec, med hojo pa se boste morali spopasti tudi z najvišjim slovenskim vrhom, Triglavom. Pot ponuja zares izjemno izkušnjo, saj vodi skozi izjemno raznoliko pokrajino in ponuja unikatno spoznavanje naravne in tudi kulturne dediščine naše države.

Slovenska pohodniška pot
Se upate podati na nekoliko bolj zahtevno raziskovanje Slovenije?

Tour de Mont Blanc – Francija, Italija in Švica

»Križišče« poti treh držav in najvišja gora Alp, vabi vse izkušene pohodnike, ki se upajo spopasti z več kot 170 kilometrov dolgo ne-krožno potjo. Gre za eno izmed najlepših pohodniških poti, ki odpira zares izjemne poglede na okoliško pokrajino in ob premagovanju katere boste, tudi v vročih poletnih dneh, lahko uživali v prijetnih temperaturah.

Za pot po Mont Blancu boste potrebovali okoli 11 dni, pri čemer boste skupno premagali skoraj 10.000 metrov nadmorske višine. Ob poti je dovolj postojank, da si lahko organizirate zelo prijeten pohodniški oddih. Pohodniška sezona se običajno začne sredi julija in traja do sredine avgusta.

Tour de Mont Blanc
Najbolj izkušeni popotniki se lahko odpravijo tudi na Mont Blanc.

Pot orlov (pot Adlerweg), Avstrija

Pot orlov vas bo popeljala na avanturo, med katero boste lahko občudovali svet s perspektive »kraljev neba«. Čudovita pokrajina Tirolske, ki jo lahko občudujete med premagovanjem te, več kot 410 kilometrov dolge pohodniške poti, je paša za oči in oddih za dušo.

Zahvaljujoč razdelitvi pohodniške poti na 24 samostojnih predelov si lahko sami izberete težavnost in dolžino poti, ki jo želite prehoditi. Tako lahko med raziskovanjem Tirolske uživajo tako bolj, kot nekoliko manj izkušeni popotniki.

Pot Orlov Tirolska
S svojimi lepotami ne bo razočarala niti Tirolska.

Jakobova pot (Camino de Santiago), Španija

Ko pride do najbolj slavnih pohodniških poti v Evropi, skoraj ne gre brez omembe slovite španske poti Camino de Santiago ali Jakobove poti. S tem nazivom je poimenovanih več romarskih poti, ki vodijo do slovite cerkve sv. Jakoba v današnji Galiji.

Pohodniki in romarji lahko izbirajo, kje bodo začeli s premagovanjem slavne romarske poti. Zadnji, španski del, je dolg okoli 780 kilometrov ter je skupen vsem delom romarske poti.

Camino de Santiago
Jakobova pot ali Camino de Santiago je najbolj slavna romarska pot v Evropi.

ODGOVORITE

Prosimo, vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime