NAJBOLJŠI MUZEJI V EVROPI

0
758
ogledov
Najboljši muzeji v Evropi
Avtor: Jean-Pierre Dalbéra, flickr: https://www.flickr.com/photos/dalbera/2871342615.

Uporabniki spletne strani Trip Advisor so ocenili več tisoče muzejev iz celega sveta in odločili, kateri so najboljši muzeji v Evropi. Preverite, katerih deset muzejev se vam splača obiskati v letošnjem letu in katere razstave si boste lahko v njih ogledali!

Musee d`Orsay, Francija, Paris

Francoski nacionalni muzej Musee d`Orsay se nahaja v središču Pariza, v stavbi, ki je nekoč služila kot železniška postaja. V muzeju si lahko obiskovalci ogledajo številne zelo raznolike zbirke iz področja slikarstva, kiparstva, fotografije, grafične umetnosti in arhitekture. V tem muzeju so se skozi leta predstavila dela nekaterih največjih umetnikov sveta in brez dvoma bo tako tudi v prihodnosti!

Musee d`Orsay
Musee d`Orsay je en izmed najbolj priljubljenih francoskih muzejev; avtor: Jean-Pierre Dalbéra, flickr.

Acropolis Museum, Atene, Grčija

Čudoviti grški muzej Acropolis Museum je posvečen zgodovini veličastne atenske akropole, v njem pa ne manjka niti zanimivih začasnih razstav in zanimivih dogodkov. Muzej se nahaja v neposredni bližini dejanske atenske akropole ter se razprostira na več kot 25.000 kvadratnih metrih, od katerih je kar 14.000 kvadratnih metrov urejenih v razstavni prostor.

Acropolis Museum
Acropolis Museum je posvečen sloviti grški Akropoli, ki krasi Atene; avtor: galadrielv9.

Prado National Museum, Madrid, Španija

Španski nacionalni muzej ali Prado National Museum, ki se nahaja v Madridu, je posvečen španski umetnosti vseh vrst in zgodovinskih obdobji. V njem je shranjena umetniška zbirka, ki ne velja le za eno izmed najbolj osupljivih umetniških zbirk Španije, temveč tudi za eno izmed najbolj osupljivih umetniških zbirk na svetu.

Prado National Museum
Zunanjost španskega nacionalnega muzeja Prado National Museum; avtor: Emilio J. Rodríguez Posada, Wikimedia Commons.

V&A – Victoria and Albert Museum, London, Anglija

Največji muzej dekorativne umetnosti in dizajna, V&A Museum, v katerem se nahaja več kot 2,3 milijona zanimivih predmetov, se ponaša z izbranimi zbirkami, v obisku katerih boste zagotovo uživali vsi ljubitelji umetnosti. V njem boste lahko našli dela, ki predstavljajo več kot 5.000 let umetnosti. Za obisk tega muzeja si rezervirajte kar nekaj ur, saj so dela razstavljena na več kot 12 hektarjih in razdeljena v kar 145 galerij.

Victoria and Albert Muzej
Londonski muzej posvečen kraljici Viktoriji in Albertu je prava zakladnica kraljevih izdelkov; avtor: Junho Jung, Wikimedia Commons.

National Gallery, London, Anglija

Londonska narodna galerija je posvečena slikarskim izdelkom iz časa od sredine 13. stoletja vse do leta 1900. V njej je zbranih več kot 2.300 umetniških del. Čeprav gre po številu primerkov za eno izmed manjših umetniških zbirk, je to ena izmed najbolj obiskanih galerij ter ena izmed najbolj raznolikih slikarskih zbirk, v kateri se nahajajo številna svetovno priznana dela.

National Gallery London
Ena od sob v Nacionalni galeriji v Londonu; avtor: Herry Lawford; flickr.

Vasa Museum, Stockholm, Švedska

Švedski muzej Vasa je brez dvoma unikaten muzej, posvečen mornarstvu. Osrednji primerek muzeja je veličastna, skoraj povsem ohranjena vojaška ladja iz 17. stoletja, imenovana Vasa. Gre za enega izmed bolj zanimivih muzej na svetu in (menda) celo za najbolj obiskani muzej v Skandinaviji.

Muzej Vasa
V muzeju Vasa se nahaja skoraj povsem ohranjena vojna ladja, ki navdušuje obiskovalce od blizu in daleč; avtor: monikawl999, Pixabay.

Louvre Museum, Francija, Paris

Zagotovo najbolj slaven muzej na svetu, francoski muzej Louvre, je največji umetnostni muzej na svetu. Poleg tega, da je znan zaradi svoje značilne piramide in najbolj slavnega umetniškega dela sveta, slike Mona Lise, je pravi hram umetnosti. Brez dvoma gre za eno od znamenitosti, ki bi jo morali obiskati vsi, ki se mudijo v Parizu.

Muzej Louvre
Najbolj slavna slika sveta, Mona Lisa, je osrednja točka muzeja Louvre; rekonstrukcija, Wikimedia Commons.

Museo Egizio, Turin, Italija

Egipčanski muzej v Turinu, Museo Egizio, je en izmed najlepših in največjih arheoloških muzejev, posvečenih Egipčanom in njihovi bogati zgodovini. V muzeju boste lahko občudovali več kot 30.000 predmetov, med katerimi ne manjka veličastnih kipov, rekonstrukcij grobnic in izjemnih predmetov, kot je na primer seznam kraljev Egipta. Gre za edini evropski muzej, ki je v celoti posvečen le egipčanski kulturi in zgodovini.

Museo Egizio
Italijanski muzej Museo Egizio je največji muzej, posvečen izključno Egipčanom, izven Egipta; avtor: Pava, Wikimedia Commons.

Rijksmuseum, Amsterdam, Nizozemska

Še en izjemen umetnostni muzej je nizozemski nacionalni muzej, imenovan Rijksmuseum, v Amsterdamu. Gre za enega izmed najbolj priljubljenih umetnostnih muzejev na svetu, predvsem zaradi izjemne zbirke del slavnih nizozemskih slikarjev, kot so Rembrandt, Frans Hals in Johannes Vermeer. V samem muzeju se nahaja tudi raziskovalna knjižnica, ki je največja umetnostno-zgodovinska raziskovalna knjižnica na Nizozemskem.

Rijksmuseum
Nizozemski muzej Rijksmuseum je slaven predvsem zaradi obširne zbirke del nizozemskih slikarjev; avtor: Skitterphoto, Pixabay.

Uffizi Gallery, Florence, Italija

Galerija Uffizi slovi kot pravi raj za ljubitelje renesanse. Gre za eno od umetnostnih galerij, ki se lahko pohvalijo z izjemnimi primerki različnih zgodovinskih obdobji in različnih umetnikov, čeprav izstopajo predvsem dela italijanskih umetnikov iz obdobja renesanse. Ta umetnostna galerija sodi med najbolj obiskane znamenitosti Firenc in eno od najljubših postojank ljubiteljev umetnosti.

Galerija Uffizi
Velika galerija Uffizi je prava zakladnica različnih umetniških del, med katerimi so posebno veličastni primerki italijanskih renesančnih umetnikov; avtor: Petar Milošević, Wikimedia Commons.

+ BONUS

Van Gogh Museum, Amsterdam, Nizozemska

V Amsterdamu pa boste lahko našli še en izjemen muzej, posvečen enemu izmed najbolj prepoznanih oseb v svetu umetnosti – slovitemu Van Goghu. Muzej Van Gogh se lahko pohvali z največjo zbirko del tega umetnika ter z izjemnimi zbirkami, ki so zasnovane za boljše razumevanje te slovite osebnosti in njegovega življenja.

Muzej Van Gogh
Vhod v izredno zanimivi muzej, posvečen priznanemu umetniku Van Goghu; avtor: Sharonnobel, Wikimedia Commons.

ODGOVORITE

Prosimo, vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime