5 NAJLEPŠIH BOTANIČNIH VRTOV EVROPE

0
540
ogledov
Pet najlepših botaničnih vrtov v Evropi

Če vam v vročih poletnih dneh bolj kot ogled mesta in raziskovanje ozkih ulic ugaja oddih v naravi preverite pet najlepših botaničnih vrtov v Evropi, kjer boste lahko uživali v senci velikih dreves in se nadihali svežega cvetličnega vonja!

Botanični vrt Berlin

Eno izmed vedno bolj priljubljenih mest v Nemčiji, živahni Berlin, se lahko poleg številnih trgov in parkov pohvali tudi s kar dvema živalskima vrtovoma in čudovitim botaničnim vrtom, ki nosi ime Berlin-Dahlem botanični vrt in botanični muzej (ali krajše BGBM).

Ob pogledu na zemljevid berlinskega botaničnega vrta se ta zdi kot pravo mesto v malem. Na več kot 30 hektarih čudovito urejenih zelenih površin se namreč nahaja kar 16 rastlinjakov, največji med katerimi meri izjemnih 60 metrov in je visok kar 23 metrov. V njem si lahko ogledate kar 22.000 različnih rastlin.

Berlin botanični vrt
Berlinski botanični vrt; avtor: Paul VanDerWerf; flickr.

Botanični vrt Padova

Čudoviti italijanski botanični vrt, Orto Botanico di Padova, je poleg zares izjemne naravne dediščine tudi del seznama UNESCO svetovne dediščine. Je najstarejši univerzitetni botanični vrt na svetu ter slovi po svoji izjemni raznolikosti, saj vsebuje več kot 7.000 različnih rastlinskih vrst.

Pomembna dela tega botaničnega vrta sta tudi raziskovalni in tako imenovani zgodovinski oddelek. V obeh ne manjka zanimivih rastlin, med katerimi so tudi mnoge strupene rastline ter rastline, ki se jih lahko uporablja v medicinske namene.

Botanični vrt Padova
Botanični vrt v Padovi je uvrščen na seznam UNESCO svetovne dediščine; avtor: Semolo75, Wikimedia Commons.

Kraljevi botanični vrt Kew

Izjemni Royal Botanic Gardens Kew v bližini Londona je en izmed najlepših botaničnih vrtov v Evropi. Z bogato zbirko dreves je kot nalašč za sproščujoč sprehod v vročih poletnih dneh, ko drevesa ponujajo prijetno senco in potrebno osvežitev. In če vam sprehod pod velikimi krošnjami ne bo dovolj, se lahko odpravite tudi na sprehod med krošnjami, ki jih povezuje urejena sprehajalna pot.

Tudi v tem botaničnem vrtu boste lahko obiskali kar nekaj različnih rastlinjakov, tudi čudoviti rastlinjak iz časa viktorijanske dobe, ki se uvršča v sam vrh največjih rastlinjakov sveta. Poleg tega v vrtu ne manjka ponudbe raznolikih aktivnosti, v katerih bodo uživali tudi najmlajši obiskovalci!

Kraljevi botanični vrt Kew
Kraljevi botanični vrt Kew ponuja obilo zabavnih dolgodivščin; avtor: Karen Roe, flickr.

Vrtovi Villa D’Este Tivoli

Tako kot vse v Rimu, so tudi tamkajšnji vrtovi še posebno slikoviti. Nič drugače ne velja niti za izjemni botanični vrt Villa D’Este Gardens. Impresivna kombinacija cvetočih rastlin, izjemnih fontan, spomenikov in čudovitih arhitekturnih primerkov je zagotovo prava izbira za sproščujoč dnevni izlet.

Botanični vrt se nahaja okoli 30 kilometrov iz Rima, v predelu imenovanem Tivoli. Gre za le enega od številnih čudovitih kotičkov tega predela ter za eno od naravnih znamenitosti Italije, ki si jo je brez dvoma vredno ogledati.

Tivoli botanični vrt Rim
Botanični vrt v okolici Rima vabi z impresivnim rastlinjem in izjemnimi umetniškimi dodatki.

Vrtovi palače Schönbrunn

Med najlepše botanične vrtove v Evropi pa sodijo tudi velikanski vrtovi, ki se razprostirajo v okolici poletnega dvorca Schönbrunn v bližini Dunaja. Eni izmed največjih vrtov v Evropi poleg velikega zunanjega parka skrivajo tudi številne raznobarvne cvetlice in rastlinjake, med katerimi si posebne omembe zasluži predvsem starinska hiša palm.

Prijeten sprehod med velikimi drevesi in lično obrezanim grmičevjem vas bo popeljal tudi do številnih arhitekturnih in umetniških posebnosti, med katerimi ne manjka vodnjakov, fontan in zanimivih kipov. Poleg tega boste med raziskovanjem vrtov srečali tudi kar nekaj simpatičnih in zelo udomačenih živalic, predvsem radovednih veveric.

Vrtovi Schonbrunn
Izjemna Hiša palm v vrtovih palače Schönbrunn; avtor: Wutzbert, Wikimedia Commons.

ODGOVORITE

Prosimo, vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime