8 NAJBOLJ ZNANIH ZNAMENITOSTI AZIJE

0
1319
ogledov
8 najbolj znanih znamenitosti Azije

Se odpravljate na potovanje po Aziji? Tam boste lahko, poleg čudovitih plaž, nenavadnih festivalov in izjemno čudnih kulinaričnih specialitet lahko uživali tudi v ogledu zelo raznolikih znamenitosti. Preverite 8 najbolj znanih znamenitosti Azije!

Angkor Wat, Kambodža

Ogromen tempeljski kompleks in največje versko središče sveta, Angkor Wat v Kambodži, je zagotovo najbolj priljubljena in poznana znamenitost Azije. Izjemen arhitekturni primerek, ki je bil sprva zgrajen kot hindujski tempelj, je bil skozi čas preoblikovan v budistični tempelj. Celotna struktura, ki jo obkroža 187 x 215 metrov dolg zid, izhaja iz 12. stoletja, a je bila v 20. stoletju obsežno prenovljena. Poleg impresivne velikosti templja in njegove izjemne zasnove, pozornost pritegnejo tudi raznoliki reliefni prizori, ki na zunanjih zidovih upodabljajo zgodovinske in verske motive.

Angkor Wat
Največje versko središče sveta, Angkor Wat; avtor: Bjørn Christian Tørrissen, Wikimedia Commons.

Mošeja Sheikh Zayed, Združeni arabski emirati

Največja mošeja Združenih arabskih emiratov, Mošeja Sheikh Zayed, navdušuje z izjemnim dizajnom in mešanico moderne arhitekture ter starinskih običajev. Izjemen kompleks, ki pokriva področje večje od 12 hektarov, je delo sirijskega arhitekta Yousefa Abdelkya in je nastajal med leti 1996 in 2007. V samem kompleksu je mogoče opazovati dovršeno igro tipičnih arabskih in maroških elementov. Poleg tega, da je objekt namenjen verskim obredom, je v njem tudi velika knjižnica, v kateri ne manjka raznovrstne literature v vseh jezikih.

Mošeja Sheikh Zayed
Mošeja Sheikh Zayed je največja mošeja v Združenih arabskih emiratih; avtor: Wikiemirati, Wikimedia Commons.

Tadž Mahal, Indija

Največja znamenitost Indije in en izmed najbolj slavnih mavzolejev na svetu, Tadž Mahal, je že dolga leta uvrščen na seznam UNESCO dediščine. Veličastna grobnica, ki jo obkroža čudoviti park, je pogosto poimenovana tudi spomenik ljubezni, saj naj bi jo dal zgraditi mogulski šah Džahan, za svojo najljubšo ženo, ki je umrla pri porodu njunega štirinajstega otroka. Kompleks izhaja iz 17. stoletja in združuje elemente različnih arhitekturnih slogov, predvsem perzijske, otomanske, indijske in islamske arhitekture.

Tadž Mahal
Mavzolej Tadž Mahal slovi kot spomenik ljubezni; avtor: Dhirad, Wikimedia Commons.

Tempelj Wat Pho, Tajska

Tempelj ležečega Bude ali Tempelj Wat Pho je čudovit tempelj, središče katerega predstavlja šestinštirideset metrov dolg kip ležečega Bude, enega izmed največjih kipov Bude na Tajskem. Na več kot 80.000 kvadratnih metrov je mogoče najti številne izjemne poslikave in umetniške dodatke. Zanimivo je, da je bil tempelj ob izgradnji posvečen učenju in naj bi bil prvi center za izobraževanje splošne populacije na Tajskem. Iz tega templja naj bi izhajalo tudi znanje tajske masaže, ki se jo je mogoče v njem še vedno naučiti oziroma izpiliti obstoječe znanje.

Tempelj Wat Pho
Šestinštirideset metrov dolg kip ležečega Bude v Templju ležečega Bude je brez dvoma nekaj posebnega; avtor: Phillip Maiwald, Wikimedia Commons.

Kitajski zid, Kitajska

Kitajski zid pa je brez dvoma tista azijska znamenitost, za katero smo slišali že vsi. Veliki kitajski zid izvira iz 14. stoletja, iz časa, ko so kitajsko cesarstvo pogosto oblegala sosednja plemena in je bila varnost prvotnega pomena. Izjemni obrambni zid se razteza na dolžini več kot 21.196 metrov, pri čemer na njem ne manjka visokih obrambnih stolpov, ki so služili za utrditev obrambne črte.

Kitajski zid
Sloviti Kitajski zid je brez dvoma ena izmed največjih znamenitosti Azije.

Burdž Kalifa, Združeni Arabski Emirati

Burdž Kalifa ali Stolp Kalifa nosi naziv največjega nebotičnika na svetu. Tudi v tem primeru gre za eno od novejših arhitekturnih posebnosti in za eno od najbolj znanih znamenitosti, ne le Azije, temveč kar celotnega sveta. Najvišja točka nebotičnika presega višino 828 metrov, obiskovalci pa se lahko povzpnejo do opazovalne ploščadi na višini 555 metrov.

Burdž Kalifa
Razgledna ploščad Burdž Kalifa ponuja čudovite razglede na Dubaj.

Tempelj Fushimi Inari-taisha, Japonska

Ena izmed nekoliko slabše poznanih izmed teh osmih najbolj znanih znamenitosti Azije, je tempelj Fushimi Inari-taisha na Japonskem. Čudoviti tempelj, ki sodi med najpomembnejše religiozne objekte na območju Kyoto, je slaven zaradi več kot tisoč tako imenovanih torii vrat, ki s svojimi čudovitimi barvami ustvarjajo neponovljiv vtis. Obisk templja je odlična ideja za tiste, ki bi želeli raziskovati tudi številne pohodniške poti, ki se nahajajo na okoliškem gorovju Inari.

Tempelj Fushimi Inari-taisha
Tempelj Fushimi Inari-taisha slovi po čudovitih vratih torri; avtor: BriYYZ, Wikimedia Commons.

Pagoda Švedagon, Mjanmar

Pagoda Švedagon ali Shwedagon Zedi Daw je poznana tudi pod imenom Zlata pagoda. Poleg čudovitega zunanjega videza ima pagoda tudi izjemen verski pomen, saj budisti verjamejo, da vsebuje relikvije štirih Bud. Zaradi tega predstavlja osrednje versko središče, pa tudi priljubljeno turistično točko, ki jo vsako leto obišče vse več ljudi iz celega sveta.

Pagoda Švedagon
Pagoda Švedagon slovi kot osrednja verska točka Mjanmara; avtor: Bjørn Christian Tørrissen, Wikimedia Commons.

ODGOVORITE

Prosimo, vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime