7 NAJLEPŠIH MEST HRVAŠKE

0
414
ogledov
Sedem najlepših mest Hrvaške

Hrvaška bo tudi letošnje poletje ena izmed najbolj priljubljenih počitniških destinacij Slovencev in popotnikov iz drugih držav sveta. Poleg čudovitih plaž, ki jih tam res ne manjka, se vam splača ogledati tudi teh sedem najlepših mest Hrvaške.

Dubrovnik

Hit letošnjega poletja bo brez dvoma obmorski Dubrovnik, ki je mednarodno prepoznavnost pridobil predvsem zaradi serije Igra prestolov, ki so jo med drugim snemali tudi na veličastnem hrvaškem srednjeveškem obzidju.

Čeprav bo poletna vročina v Dubrovnik najverjetneje prinesla tudi precejšnjo gnečo in (pre)visoke cene, ta obmorski biser ostaja eno izmed mest, ki bi jih morali med dopustovanjem na hrvaški obali brez dvoma obiskati.

Dubrovnik
Dubrovnik je ena izmed najbolj priljubljenih destinacij na Hrvaškem.

Zagreb

Tudi prestolnica naše južne sosede je vedno bolj priljubljena destinacija za vikend oddih. Zagreb slovi kot ena lepših prestolnic v Evropi in kot eno izmed najlepših hrvaških mest. V centru mesta ne manjka velikih trgov in urejenih parkov, okoli katerih so nastale razkošne stavbe, ki nekoliko spominjajo na velika kraljevska mesta.

Poleg tega se v Zagrebu obeta zelo pestro poletje, ko ne bo manjkalo zanimivih festivalov, kulturnih dogodkov in kulinaričnih prireditev. Seveda pa ne gre niti brez omembe glavnih znamenitosti, ki se nahajajo tako v mestnem središču, kot v njegovi okolici.

Zagreb
Letos obiščite tudi hrvaško prestolnico.

Rovinj

Mesto ozkih, zavitih ulic, čudovite obmorske arhitekture in simpatičnih lokalnih restavracij. Rovinj je mali srednjeveški biser, ki krasi jadransko obalo in privablja turiste od blizu in daleč. Značilen preplet plaž, vonjav morskih specialitet in pestrega poletnega dogajanja, je zagotovo razlog, da se splača podati na raziskovanje skrivnih kotičkov tega mesta.

Vedno sončni Rovinj turistov ne bo pustil ravnodušnih. Poleg osrednjih ulic, kjer ne manjka manjših trgovinic in lokalov, ponuja tudi pravi mali raj za ljubitelje narave in bolj aktivnega oddiha, park Zlati rt. Ne gre pa spregledati prav posebnega muzeja, ki jo posvečen značilni leseni ladji, imenovani batana.

Rovinj
Rovinj sodi med najlepša mesta Istre.

Motovun

Slikoviti Motovun, simpatično mestece obdano z vinogradi in sadovnjaki, sicer nima čara obmorskega mesta, a je kljub temu več kot vreden obiska. V tem malem hrvaškem mestu bodo na svoj račun prišli predvsem ljubitelji narave in lokalnih kulinaričnih specialitet.

»Mesto na hribu« se sicer splača obiskati predvsem izven poletne sezone – v času tradicionalnega filmskega festivala ali v času, ko ulice preplavijo vonjave tartufov. V pomladnih in jesenskih dneh, pa tudi na nekoliko bolj oblačen poletni dan, predstavlja odlično kolesarsko izletniško točko na severozahodnem delu Istre.

Motovun
Simpatični Motovun je odlična kolesarska izletniška točka; avtor: Maesi64, Wikimedia Commons.

Varaždin

Med potjo na morje se vam splača ustaviti v mestecu, ki se nahaja precej blizu slovensko-hrvaške meje, Varaždinu. Simpatično hrvaško mesto navdušuje s svojim šarmom in številnimi znamenitostmi, med katerimi brez dvoma izstopa predvsem Stari grad.

V mestu ne manjka trgov in ulic, ki jih obkrožajo kavarne in restavracije. V poletnih dneh bodo ulice zaživele v zvokih glasbenih festivalov in v ritmih kulturnih prireditev. Poleg tega boste med raziskovanjem mestnih ulic naleteli na kar nekaj zanimivih arhitekturnih posebnosti in na precej manjših muzejev.

Varaždin
Varaždin privablja s pestrim poletnim dogajanjem; avtor: Ramón, Wikimedia Commons.

Korčula

Mesto Korčula na istoimenskem otoku prav tako sodi med eno izmed najlepših srednjeveških mest na Hrvaškem. Staro mesto je obkroženo z delno ohranjenim obzidjem, ki pa je le ena od arhitekturnih posebnosti tega otoškega mesta. V starem delu mesta namreč prevladujejo srednjeveške zgradbe, med njimi pa kraljujejo tudi številni arhitekturni primerki iz časa 13., 15. in 16. stoletja.

Korčula predstavlja eno izmed odličnih destinacij za letni dopust, saj ponuja odlično kombinacijo sproščanja na kateri od otoških plaž, številne priložnosti za odkrivanje mesta, odkrivanje kulturnih in naravnih posebnosti ter številne možnosti za aktiven oddih.

Korčula
Srednjeveško mesto Korčula privablja obiskovalce istoimenskega otoka.

Zadar

Hrvaškemu mestu z izredno bogatim zgodovinskim dogajanjem je uspelo do današnjega dne obdržati status enega izmed najlepših in najpomembnejših krajev na jadranski obali. Priljubljena turistična točka in ena izmed najbolj priljubljenih destinacij za letni dopust se lahko vsako leto pohvali s pestrim poletnim dogajanjem.

Čeprav Zadar ni najboljša izbira za ljubitelje muzejev, bodo v njem brez dvoma uživali vsi tisti, ki jih bolj zanima sproščanje na plaži ali ples do jutranjih ur. V mestu je, predvsem zahvaljujoč številnim zgodovinskim ostankom in prav posebnemu obmorskemu vzdušju, prava avantura že sprehod ob obali.

Zadar
V Zadru poletne noči niso nikoli dolgočasne.

ODGOVORITE

Prosimo, vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime