10 NENAVADNIH ZNAMENITOSTI HRVAŠKE

0
1577
ogledov
Deset nenavadnih znamenitosti Hrvaške

Če se letos odpravljate na Hrvaško in sumite, da vreme ne bo najbolj naklonjeno poležavanju na plaži, vam predstavljamo deset nenavadnih znamenitosti Hrvaške, ki vas bodo brez dvoma presenetile. Obiščete lahko najožjo ulico na svetu, muzej propadlih zvez ali pokukate v privatno življenje žab!

Najožja ulica sveta, Vrbnik

Vrbnik sodi med najbolj simpatična mesteca otoka Krk. Slovi kot ena izmed neodkritih destinacij, kjer lahko tudi v največji poletni sezoni najdete mirnejši zasebni kotiček, sedež v kateri od lokalnih restavracij ali celo zasebni zalivček, če se na odkrivanje Hrvaške podate s čolnom. Vrbnik pa je tudi mesto s številnimi ozkimi ulicami, med katerimi naj bi bila tudi najožja ulica na svetu – ulica Klančić. Ta na svojem najožjem delu meri le okoli 40 centimetrov!

Vrbnik Klančić
Najožja ulica na svetu, ulica Klančić na Vrbniku. Avtor: Einsamer Schütze, Wikimedia Commons.

Najmanjše mesto na svetu, Hum

Izredno majhno mestece Hum, z le dvema cestama, dvema cerkvama in eno gostilno, ki se nahajajo znotraj dobro ohranjenega mestnega obzidja, je bilo okronano za najmanjše mesto na svetu. Mesto leži v osrčju Istre, v njem pa prebiva skromnih 20 prebivalcev. Obiskovalci tega nenavadnega istrskega kraja si boste lahko poleg sprehoda po mestu privoščili tudi kozarec lokalnega žganja, imenovanega biske.

Hum
Hum naj bi bilo najmanjše mesto na svetu. Avtor: Ivana, Wikimedia Commons.

Muzej Peek&Poke, Reka

Ljubitelji nenavadnih muzejev ste vabljeni v Reko. Tam se namreč nahaja muzej Peek&Poke, ki je posvečen izključno stari informacijski tehnologiji in začetkom računalništva. V njem si lahko ogledate več kot 1000 eksponatov, ki predstavljajo zgodovino svetovne in hrvaške informacijske tehnologije. Gre za enega izmed boljših tematskih muzejev regije.

Muzej Peek&Poke
Muzej Peek&Poke v Reki je posvečen zgodovini informacijske tehnologije. Avtor: Roberta F.; Wikimedia Commons.

Morske orgle, Zadar

Če ste se v zadnjih letih odločili za počitnice v Zadru ali njegovi okolici, pa ste zagotovo že slišali za naslednjo nenavadno znamenitost Hrvaške – Morske orgle. Gre za poseben »inštrument«, na katerega igrata morje in veter, ki pri tem ustvarjata zvoke podobne glasovom kitov. Morske orgle je zasnoval arhitekt Nikola Bašić, ki je v njihovi bližini postavil tudi »Pozdrav soncu«, steklene panele, ki zasijejo s pomočjo sonca.

Morske orgle Zadar
Morske orgle igrajo s pomočjo vetra in morja. Avtor: Ben Snooks, Wikimedia Commons.

Muzej propadlih zvez, Zagreb

Hrvaška prestolnica, Zagreb, se v zadnjih letih vse pogosteje uvršča med destinacije, ki jih je nujno potrebno obiskati. Številne obiskovalce preseneti čudovita arhitektura, ogromno znamenitosti in raznolika ponudba različnih galerij in muzejev. Med vsemi mogočimi muzeji pa je brez dvoma najbolj nenavaden Muzej propadlih zvez, v katerem so na ogled najrazličnejši predmeti, ki so jih ljudje muzeju podarili po koncu njihovih ljubezenskih zvez. Vsaki razstavljeni predmet ima tudi dodan zapis o ljubezenski zgodbi, ki jo predstavlja – brez dvoma zelo zanimivo branje!

Muzej propadlih zvez
Muzej propadlih zvez v Zagrebu je posvečen neuspelim ljubezenskim zvezam. Avtor: Jorge Franganillo, Flickr.

Center sveta, Ludbreg

Če ste že kdaj slišali priljubljeni stereotip, da Hrvati mislijo, da so center sveta, ta še posebno drži za prebivalce kraja Ludbreg. Nekje v sredini 19. stoletja je namreč švicarski zdravnik s pomočjo zemljevida in nekaj lastne domišljije ugotovil, da je ta hrvaški kraj center sveta. In kako boste prepoznali kje natančno leži center sveta? Vse kar morate storiti je, da poiščete osrednji trg, na katerem se nahajajo raznobarvni krogi.

Center sveta Ludbreg
To pa naj bi bil pravi center sveta. Avtor: Fraxinus Croat, Wikimedia Commons.

Potopljena ladja, Jablanac

Zelo blizu nekoč priljubljene odhodne točke za trajekte, ki so vozili na otok Rab, se nahaja prav posebna znamenitost Hrvaške – potopljena ladja. Razbitine nemške transportne ladje, iz časa 2. svetovne vojne, so v kristalno čisti vodi zaliva Zavratica vidni s prostim očesom. Jablanac in Zavratnica sta odlična ideja za dnevni izlet in spoznavanje nekoliko drugačne Hrvaške, saj se lahko z le nekaj koraki povzpnete tudi v izjemni krajinski park Velebit.

Jablanac potopljena ladja
V zalivu Zavratica je odlično vidna razbitina ladje iz časa 2. svetovne vojne. Avtor: Isiwal, Wikimedia Commons.

FroggyLand, Split

Še en nenavadni hrvaški »muzej« oziroma razstava vabi v Split. V tej priljubljeni poletni destinaciji se lahko obiskovalci odpravijo na obisk k žabam vseh oblik. FroggyLand je »dom« več kot 500 nagačenih zelenih žab, ki so postavljene v povsem vsakdanje situacije. Nekoliko nenavadna zabava je v tem muzeju zagotovljena!

FroggyLand
FroggyLand je prav posebno prebivališče žabic. Avtor: FroggyLand.

Hrvaške Benetke, Krapanj

Še ena od posebnosti Hrvaške so tako imenovane Hrvaške Benetke, priljubljeno poimenovanje za otok Krapanj. Manjši dalmatinski otok si je takšno poimenovanje prislužil zaradi svoje nižine – je namreč najnižji poseljeni otok v Mediteranu (in, vsaj po mnenju naših sosedov, tudi na svetu). Otok se vam splača obiskati predvsem zaradi prijetnega lokalnega vzdušja, simpatičnega srednjeveškega pridiha in tradicije spožvarstva, ki je na otoku prisotna že več kot 300 let.

Krapanj
Krapanj slovi kot najnižji kraj Hrvaške in kot pristna hrvaška destinacija. Avtor: Tooma2; Wikimedia Commons.

Najstarejše evropsko mesto, Vinkovci

Če vas zanima zgodovina naših in sosednih krajev, vas bo zagotovo navdušilo mesto Vinkovci, ki naj bi bilo najstarejše neprenehoma poseljeno hrvaško in evropsko mesto. Raziskovalci so odkrili dokaze, da je bil ta kraj poseljen že pred več kot 8300 leti ter dokaze, ki pričajo o poselitvah v številnih drugih zgodovinskih obdobjih. Danes so Vinkovci simpatično mestece, ki ga splača obiskati predvsem jeseni, v času tradicionalne folklorne prireditve imenovane Vinkovačka jesen.

Vinkovci
Simpatično mesto Vinkovci jeseni zaživi v barvah narodnih noš iz celega sveta. Avtor: MirkoS18, Wikimedia Commons.

ODGOVORITE

Prosimo, vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime